Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är bra att ha med en sked”. Hör logopederna om hur du som småbarnsförälder ska ge klämmisar på rätt sätt. Foto: SVT/Samuel Boström

Klämmisar oroar experter: ”Inte att man ger – men hur”

Uppdaterad
Publicerad

En klämmis i mataffären, en klämmis i bilen, en klämmis på lekplatsen. Men hur bra är de egentligen för ditt barn?

Klämmisarnas framfart oroar både dietister och logopeder.

– Det är inte att man ger klämmisar utan hur, säger logopeden Carina Hollanti.

För många småbarnsföräldrar på språng är en klämmis numera standard och i flera fall en räddning när man står där med ett grinigt barn. I mataffärerna finns i dag hyllmeter med portionspåsar i alla möjliga olika smaker. Men utvecklingen oroar experterna.

– Förskolorna säger att när många ettåringar kommer så kan de inte äta. Barnen är inte vana att sitta vid ett bord, de har inte provat och plockat med mat för de har tryckt i sig klämmisar i stället, säger Carina Hollanti, matlogoped på Karlskoga lasarett.

Kan leda till ”selektivt ätande”

Oron från logopeder och dietister handlar om att klämmisarna, tillsammans med exempelvis skärmar och en stressig livsstil, bidrar till att barn blir kinkiga med maten.

BVC fångar upp många

På Karlskoga lasarett får just nu drygt 30 familjer hjälp med sina barn som på olika sätt har problem med maten. De flesta har fångats upp av BVC och blivit skickade till Carina Hollanti.

– För en del barn kan det vara svårt att gå över från mat i puréform till fasta konsistenser, säger hon.

Ska man avstå klämmisarna helt?

– Nej, det är inte att man ger klämmisar som är problemet, det är hur man gör det, säger hon.

I klippet berättar Carina Hollanti hur man ska göra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så får du ditt barn att bli mer intresserad av mat. Här är dietisten och matlogopedernas bästa tips. Foto: SVT/Samuel Boström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.