För 2011 som helhet blev det en vinst på 31 miljarder kronor. Även räntenettot, alltså skillnaden mellan vad banken tjänar på lån och krediter och vad de betalar i räntor till kunder och lånar pengar för, blev 48 miljarder kronor.
I höstas avslöjade SVT att Nordeas fonder var i särklass sämst av storbankerna.
”Byt bank”, uppmanade finansmarknadsminister Peter Norman i Aktuellt.
Nu visar statistik att kunder under hösten lämnat Nordeas aktiefonder, mer än andra storbanker.
Och fonderna fortsätter gå dåligt. Bara 4 av 10 Nordeafonder klarade sitt index för 2011.
-Det är inte tillräckligt bra, vi vill bli bättre, säger VD Christian Clausen Nordeas till SVT.
Följde börsen
Nordea-aktien följde med börsen nedåt på tisdagen, trots att bankjätten redovisar en oväntat hög vinst för fjärde kvartalet 2011 och delar ut cirka 9 miljarder kronor till ägarna.
-Det är dubbla drivkrafter som ger det här resultatet, säger Nordea-chefen Christian Clausen till TT.
Han hänvisar till bankens allt effektivare organisation, där en allt mindre personalstyrka producerar allt mer utlåning och andra banktjänster.
Kunderna gör jobbet
Clausen har på något halvår gjort sig av med 1 100 anställda. Han siktar på att dra ned personalstyrkan med ytterligare 1 000 till cirka 32 000 någon gång vid utgången av 2012.
-De allra flesta kommer att kunna gå enligt avtal eller få nya jobb inom koncernen, säger han.
I modellen ingår att fortsätta lägga ut alltmer av det resurskrävande jobbet på kunderna själva, via internet- och mobiltjänster.
Nordea är först ut bland storbankerna att summera fjolårets resultat. I rapporten redovisas en dryg fördubbling av kreditförlusterna för fjärde kvartalet till cirka 2,3 miljarder kronor. Det motsvarar 0,33 procent av utlåningen.
Problemet härrör i första hand från Danmark, där en växande arbetslöshet och ihållande prisfall på bostadsmarknaden slår ut betalningsförmågan för allt fler hushåll. Till detta kommer en tilltagande våg förluster på krediter till nordiska rederier.
Problem i sikte
Clausen har svårt att se när utvecklingen ska vända.
-För redarna hänger det på världshandeln. Och Danmarks ekonomi avgörs mycket av vad som händer i Europa, säger han.
Andreas Håkansson, analytiker på Exane BNP Paribas, varnar för att det kan bli ”rätt så ordentliga problem” för Clausens bank under 2012.
Nordea har drygt en fjärdedel av sina intäkter från Danmark och lån till shipping utgör 3,5 procent av bankens totala kreditportfölj.
-Shipping är på väg att bli sämre snarare än bättre. Och ser vi på huspriserna och den stigande arbetslösheten i Danmark räknar vi med mer kreditförluster, säger Håkansson.
Johan Zachrisson Winberg
johan.winberg@svt.se
TT