Raoul Wallenberg, den svenske diplomaten som varit försvunnen sedan slutet av andra världskriget, har nu förklarats död. Foto: TT

Raoul Wallenberg har dödförklarats

Uppdaterad
Publicerad

Raoul Wallenberg är att anse som död, skriver Skatteverket i ett beslut som nyhetsbyrån Siren har tagit del av.

Skatteverkets beslut kommer efter en ansökan från diplomatens gode man. Skatteverket har efter ansökan efterlyst upplysningar om Wallenberg. Eftersom inga uppgifter kommit fram som tyder på att Raoul Wallenberg lever anses han ha dött den 31 juli 1952.

Raoul Wallenberg, född 4 augusti 1912, var svensk diplomat i den ungerska huvudstaden Budapest under andra världskriget och är mest känd för sina framgångsrika insatser för att rädda judar i Ungern undan Förintelsen.

Wallenberg greps i slutskedet av kriget av sovjetisk militär. Han anses av många, inklusive familjen, ha dött i sovjetiskt fängelse 1947.

Enligt svensk lag kan en person som försvunnit, och kan befaras vara död, kan anhöriga ansöka om att får dödförklara den saknade. Om Skatteverket bedömer att personen kan vara avliden, så publiceras ett meddelande, en så kallad kungörelse, exempelvis i lokaltidning.

 I kungörelsen uppmanas den försvunne att anmäla sig hos Skatteverket senast ett visst datum, i Raoul Wallenbergs fall den 14 oktober i år. Därefter dödförklaras personen om inget framkommer som tyder på att denne lever.

Källor: Skatteverket samt Lag (2005:130) om dödförklaring

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.