Artisten Einár levde under hot. Natten mot fredag sköts han till döds. Hör SVT:s reporter Diamant Salihu om den unge rapparens liv – och kopplingarna till gängkriminalitet. Foto: SVT/TT

Hade kopplingar till kriminella gäng – och levde under hot

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Einár levde under hot och umgicks i kriminella kretsar.

Förra våren kidnappades den nu döda rapparen och pressades på pengar, ett brott som flera personer inom det kriminella Vårbynätverket senare dömdes för.

– Han har genom de han umgåtts med och genom sin musik retat upp personer i den kriminella miljön, vilket också skapade en hotbild mot honom från flera håll, säger SVT:s reporter Diamant Salihu.

Rapparen Nils Grönberg, mer känd under artistnamnet Einár, föddes 2002 i Stockholm och började tidigt göra musik.

I sina texter refererade han ofta till vapen, droger och våld. Själv var han sedan tidigare dömd för bland annat ringa narkotikabrott, misshandel och olovlig körning. Tidigare i oktober greps Einár efter att en man knivskurits i centrala Stockholm.

I april 2020 blev artisten Einár kidnappad. Syftet var att hålla artisten frihetsberövad och pressa honom på pengar.

Totalt åtalades 14 personer för inblandning i kidnappningshärvan, som var en del av den omfattande rättegången mot Vårbynätverket våren 2021.

Ville själv inte medverka

Enligt åtalet ska ledaren för Vårbynätverket även ha planerat och beordrat en sprängning av en bostad kopplad till en närstående till Einár för att pressa honom till att betala tre miljoner kronor.

Rapparna Yasin Mahamoud och Haval Kahlil, Vårbynätverkets ledare Chihab Lamouri, en tidigare ungdomslandslagsspelare i fotboll samt ytterligare fyra personer dömdes senare för inblandning i kidnappningen.

Einár ville själv inte medverka i rättegången mot Vårbynätverket i tingsrätten. Enligt kammaråklagare Anna Stråth var han kallad för att höras i målet som tas upp i hovrätten i nästa vecka.

Hade ingen uppbackning

– Einár har genom de han umgås med och genom sin musik retat upp personer i den kriminella miljön, vilket också skapade en hotbild mot honom från flera håll. Det exakta motivet till det här mordet kan det finnas flera förklaringar till, säger SVT:s reporter Diamant Salihu.

Han fortsätter:

– Flera rappare som kopplas till olika kriminella gäng har uppbackning av gängen som de ofta har vuxit upp i samma område som. Einár rörde sig mellan många olika grupperingar och hade inte samma uppbackning, vilket också gjorde honom mer sårbar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.