Solbadare vid Norr Mälarstrand i centrala Stockholm. Arkivbild. Foto: TT

Rapport: 9 av 10 bränner sig i solen

Uppdaterad
Publicerad

Nio av tio svenskar bränner sig i solen – trots att nästan hälften av oss solar mindre i dag än för fem år sedan, visar en rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Alltför många – nästan åtta av tio svenskar för att vara exakt – litar på att solskyddskrämen skyddar mot solens farliga strålar, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten. Johan Gulliksson, utredare på myndigheten, säger till TV4Nyheterna att rekommendationen i först hand är att täcka huden med kläder, och undvika att vara i solen mitt på dagen när solen är som starkast.

– Solskyddskräm ska användas som komplement, inte som huvudskydd, säger Gulliksson till TV4.

Endast lite drygt tre av tio solar för att bli bruna, men fler än åtta av tio tycker att det är snyggt.

– Vi kan ge råd och rekommendationer och lyfta fram hur man ändå kan njuta av solen och få folk att ändra beteende på det sättet, men just modet är svårt att ändra på, säger Gulliksson.

Fler verkar dock vara medvetna om riskerna. Drygt fyra av tio svarar att de solar mindre i dag än för fem år sedan, eller att de har slutat sola helt, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Sammanlagt 2.600 personer har deltagit i undersökningen om svenskarnas solvanor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer