Moderatledaren Anna Kinberg Batra har hård motvind.

Ras för Moderaterna i SVT/Novus partisympatimätning

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna rasar och är nu nästan jämnstora med Sverigedemokraterna. Det är framförallt kvinnliga väljare som istället vänder sig till Centerpartiet som går fram kraftigt. Det visar SVT/Novus nya stora partisympatimätning. 

Moderatledaren Anna Kinberg Batra har en hård motvind som slår henne med snöblandat regn i ansiktet just nu. 

Jämfört med förra månaden så förlorar partiet 3,3 procentenheter av sitt väljarstöd. Om det vore val i dag skulle bara 19,1 procent av väljarna rösta på Moderaterna. Partiledaren Anna Kinberg Batra är bekymrad.

– Vi har en tuff period nu samtidigt som jag tycker att vi har brutit ett dödläge i svensk politik. Nu talar vi allvar om jobben och tryggheten och det behöver Sverige mer av, både från Moderaterna och Alliansen, säger hon till SVT Nyheter.

19,1 procent är partiets lägsta väljarstöd hittills sen undersökningsföretaget Novus började mäta partisympatier för elva år sedan. Det visar SVT/Novus nya stora väljaropinionsmätning. 

– För Moderaterna så handlar det i grunden om det utspel som Anna Kinberg Batra kom med precis innan den här mätningen genomfördes och här ser vi en tydlig nedgång på grund av det, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Läs mer: Analys: En mardröm för Anna Kinberg Batra

Kvinnor lämnade efter SD-utspel

Utspelet var att Moderaterna nu vill samarbeta och fälla regeringen med Sverigedemokraterna. Framförallt fick det kvinnliga väljare att lämna partiet. Sverigedemokraterna och Moderaterna är i det närmaste jämnstora i mätningen.

SD får 18,5 procent jämfört med Moderaternas 19,1 procent. 

En tredjedel till C

Eftersom så många som 4.005 personer fått svara på frågan om vad man skulle rösta på om det vore val i dag, så kan SVT redovisa hur väljarströmmarna gått mellan partierna sen januarimätningen.

En tredjedel av de väljare som lämnat Moderaterna går till Centerpartiet och var fjärde går till Sverigedemokraterna. C går upp med 2,2 procent och får 11,5 procents stöd och det är det största stöd partiet fått i Novus mätningar.

– Centerpartiets nya väljare kommer primärt från Moderaterna. Det är ”öppna era hjärtan”-Moderaterna som hittat en hemvist här, säger Torbjörn Sjöström.

Novus har för den senaste mätningen intervjuat 4.005 slumpmässigt utvalda personer bland alla svenskar som är röstberättigade – siffrorna inom parentes avser förändring jämfört med mätningen förra månaden. Foto: SVT Grafik

”Invandringsfrågan har sjunkit”

Förutom från M så kommer Centerns nya väljare från de som tidigare sagt sig vara osäkra, även från de andra borgerliga partierna och Miljöpartiet. 

– Invandringsfrågan har sjunkit i intresse till ner till den tredje plats. Nu är det vård och skola som är viktigast. Det är lite mer av kvinnofrågor och Centerpartiet har sen i december blivit mer av ett kvinnodominerat parti, säger Torbjörn Sjöström.

Läs mer: Grafik: Så har det gått för ditt parti

Små förändringar

När det gäller övriga partier så är det små eller inga förändringar. Kristdemokraterna fortsätter att ligga långt under riksdagsspärren och skulle enligt mätningen åka ur riksdagen om det vore val idag. KD får 3,1 procent. Sverigedemokraterna får 18,5 procent vilket är en liten ökning.  

Totalt sett är det jämnt mellan Alliansen och de rödgröna partierna. (S+V+MP) får 39,4 procent och (M+L+C+KD) får 39 procent. Det är en minskning av stödet för Alliansen på 1,4 procentenheter sen förra mätningen. 

Mätningar varje månad

Novus har intervjuat 4.005 personer per telefon mellan 23 januari och 19 februari. Andelen osäkra väljare var 7,8 procent.

Ändringarna för Centerpartiet och Moderaterna är statistiskt säkerställda.

SVT Nyheter kommer i fortsättningen att presentera en ny partisympatimätning varje månad för att kunna redovisa hur stödet för de olika partierna utvecklas. 

Novus har för den senaste mätningen intervjuat 4.005 slumpmässigt utvalda personer bland alla svenskar som är röstberättigade.

Intervjuerna gjordes per telefon under tiden 23 januari till 19 februari 2017.

3.614 personer kunde uppge vilket parti de skulle rösta på om det var val idag.

M                         19,1 (-3,3)

L                           5,3 (-0,1)

C                          11,5 (+2,2)

KD                       3,1 (-0,2)

S                           27,1 (+0,2)

V                          7,8 (+0,1)

MP                      4,5 (+0,1)

SD                        18,5 (+0,8)

FI                         2,3 (+0,3)

Annat                 0,8 (-0,1)

Ställningen mellan blocken

M+L+C+KD      39,0 (-1,4)

S+V+MP           39,4 (+0,4)

Osäkra               7,8

Moderaternas nedgång och Centerpartiets uppgång är statistiskt säkerställda, allt annat inom felmarginalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.