• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

HR-chefen på Apotek hjärtat, Camilla Ås: ”Vi accepterar inte diskriminering av våra medarbetare”. Foto: SVT

Flera apotek vittnar: Rasism mot anställda ett växande problem

Uppdaterad
Publicerad

”N-ordet”, muslimhat och kunder som kräver att få hjälp av enbart ”svenskar”. Det är vad som möter somliga av de över tiotusen anställda på Sveriges apotek. Nu reagerar apotekskedjorna på det som flera av dem menar är ett nytt och växande arbetsmiljöproblem – och säger att kunder som uttrycker eller beter sig rasistiskt kommer att polisanmälas.

– Det finns kunder som vägrar att bli hjälpta av svarta kollegor som har suttit bakom receptdisken. Jag har varit med om kunder som har sagt ”jag vill inte ha hjälp av någon” och som sedan använt ”n-ordet”. Inga kollegor sa ifrån.

Det berättar ”Mariam”, en av de apoteksanställda som för SVT Nyheter valt att anonymt berätta om rasismen som kunder utsätter anställda för.

En annan anställd, ”Aisha”, får frekvent höra kommentarer som ”ska du inte anpassa dig till vårt land?” och ”din klädsel passar inte vårt samhälle”.

– Men jag är utbildad och jobbar, hur mycket mer ska jag anpassa mig? Även om jag tar av mig sjalen så är jag fortfarande svart. Jag kan inte ta av mig min hudfärg, säger hon och förklarar samtidigt att hon tvingats acceptera läget.

Apoteken polisanmäler kunder

Kombinationen av att apoteksbranschen skriker efter arbetskraft, och det faktum att apoteksjobb är ett högstatusyrke i många länder utanför Sverige, har lett till att många med rötter utanför landet har sökt sig till yrket.

Det har i sin tur delvis resulterat i en ny problematik för arbetsgivaren: kunder som trakasserar, uttrycker, eller beter sig rasistiskt mot medarbetare.

Problemet har blivit så påtagligt att Kronans apotek i september informerade sina anställda om att kunder som utsätter kedjans anställda för rasism kommer att polisanmälas.

– Det har skett en ökning den senaste tiden av incidenter där medarbetare har trakasserats av kunder. Vi har många medarbetare som bär slöja och har haft kunder som velat att de ska ta av sig den eller som har krävt att inte bli expedierade av de medarbetarna, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans apotek.

Tre av fem kedjor: Ett växande problem

När SVT Nyheter kontaktar Sveriges övriga fyra stora apotekskedjor visar det sig att problemet är välkänt. Tre av totalt fem kedjor – Apoteket AB, Apotek hjärtat och Kronans apotek – vittnar dessutom om att problemet har ökat de senaste månaderna.

– Vi kan tyvärr se en ökning på våra apotek. Flera av våra medarbetare vittnar om det. Ibland har vi blivit tvungna att säga nej till att hjälpa vissa kunder, då de uppträtt hotfullt, säger Camilla Ås, HR-chef på Apotek hjärtat.

Hur vanligt förekommande problemet är kan ingen av kedjorna med säkerhet säga, men Apotek hjärtat har i dagsläget behövt polisanmäla ett 15-tal kunder.

Sluta stirra med ”äckliga svarta ögon”

Apoteket AB har drivit fall till rättegång. I början av 2017 dömdes en man i 75-årsåldern i tingsrätten till 60 dagsböter om 250 kronor för brottet förolämpning. Han hade sagt till en apoteksanställd att han äcklas av sådana som hon, att hon som slöjbärare ska ”ta av sig skiten på huvudet” och att hon skulle sluta stirra på honom med sina ”äckliga svarta ögon”. 

– Vi känner nu att vi måste prata mer om det här i våra utbildningar, som stöd till chefer och medarbetare. Hur ska vi göra? Vi har ett ansvar att hjälpa kunder, men det är inte okej att de beter sig hur som helst, säger Magnus Frisk, pressansvarig på Apoteket AB.

Flera apotek saknar riktlinjer

Flera av apotekskedjorna pekar på det svåra läget som kan uppstå i mötet med en kund som måste få sina mediciner, samtidigt som den beter sig rasistiskt. Specifika riktlinjer i sådana lägen saknas på flera av kedjorna.

– Många av våra kunder är sjuka och lider av psykisk ohälsa – det är ett perspektiv man måste ha med sig. Samtidigt har vi ingen policy för kunder som kräver att inte bli hjälpta av somliga av våra anställda. Vi har antidiskrimineringspolicys som hanterar hot och trakasserier mellan arbetskamrater, men inte så mycket fokus på kunder, säger Sara Mohammar, HR-chef på Apoteksgruppen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.