Två brittiska mäklare står åtalade i rättshärvan som kallas cum-ex.

Rättegång inleds mot misstänkta skattesvindlare

Publicerad

I dag onsdag inleds i tyska Bonn rättegången mot två av männen bakom det som kallats Europas största skattesvindel i modern tid.

Två brittiska mäklare i 40-årsåldern från finansdistriktet City of London står åtalade i en rättshärva kallad cum-ex som berör en stor del av världens största banker. Rättegången har väckt enorm uppmärksamhet långt utanför Tyskland. De banker som varit delaktiga i skatteuppläggen har skickat totalt 60 advokater till domstolen i Bonn. Ungefär lika många journalister är på plats för att bevaka rättegången.

Åklagare och polis har under flera år utrett den misstänkta skattebrottshärvan i bland annat Tyskland, Danmark, Belgien och Storbritannien. Åtalet i Bonn rör en misstänkt skattesvindel på cirka fyra miljarder kronor. Men totalt uppskattas skattehärvan ha kostat Europas skattebetalare upp till 500 miljarder kronor.

Straffrabatt

De två åtalade hör de till kronvittnen som för åklagarna berättat om den misstänkta skattebrottsligheten och som vid fällande dom väntas få straffrabatt. Om domstolen går på åklagarens linje kan det bli starten på en lång rad rättegångar mot de advokater, skattejurister, bankchefer och mäklare som medverkat i skattesvindeln.

I oktober 2018 kunde SVT och nyhetsbyrån TT tillsammans med en rad nyhetsredaktioner i hela Europa, med hjälp av den tyska researchredaktionen Correctiv, avslöja omfattningen av härvan som kallas cum-ex och som också drabbat Sverige. Enligt tyska åklagare och flera dokument i den databas som SVT haft tillgång till har den svenska banken SEB bland annat medverkat i en avancerade aktieaffär som, enligt åklagarna, kostat tyska skattebetalare en miljard kronor. Företrädare för SEB har förnekat att man finansierat sådana upplägg.

Trolla bort skatt

Cum-Ex handlar i förenklad form om att göra ett antal komplicerade aktieaffärer över landsgränser för att trolla bort skatten på aktieutdelningar eller att få tillbaka en skatt man aldrig betalat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.