Förhandlingarna sker i Svea hovrätt på Riddarholmen i Stockholm. Arkivbild. Foto: TT

Åklagare: Handlar om olagliga ingrepp

Uppdaterad
Publicerad

Stjärnkirurgen Paolo Macchiarini opererade in syntetiskaluftstrupar på tre patienter som senare avled. Han åtalades ochdömdes i tingsrätten till villkorlig dom. Nu tas målet upp ihovrätten.

Iklädd mörkblå kostym och svartarundbågade glasögon infann sig Paolo Macchiarini i Svea hovrätt påRiddarholmen i Stockholm på måndagen.

Där hoppas denskandalomsusade kirurgen, som i tingsrätten dömdes för ett fall avvållande till kroppsskada, på en friande dom. Åklagarsidan vill isin tur att italienaren döms till fängelse för tre fall av grov misshandel eller i andra hand vållande till kroppskada.

Macchiarini blev fördrygt tio år sedan en världsstjärna med sina stamcellsbehandladesyntetiska luftstrupar och var ett prestigeförvärv för Karolinskainstitutet i Solna där han anställdes 2010. Men uppfinningen visade sig vila på skakig grund.

Treopererades

Tre patienter, 22, 30 och 36 år gamla, genomgicktransplantationer innan Karolinska sjukhuset satte stopp. Alla tredrabbades av svåra komplikationer och är i dag avlidna.

Ingreppen ledde enligt åklagaren till svårt ochlångvarigt lidande för patienterna som opererades med metoden – somMacchiarini uppges ha kommit på två månader innan den förstaoperationen.

– Vi menar att det handlar om olagliga ingrepp,säger Jim Westerberg.

Åklagaren hävdar att det helt saknadestecken på att metoden fungerade efter den första operationen, ochatt Macchiarini trots det fortsatte sina ingrepp mot bättrevetande.

Nöden i fokus

Enknäckfråga i målet handlar om den så kallade nödparagrafen, sommedger ansvarsfrihet för en gärning som begåtts i nöd. Tingsrättenkom fram till att Macchiarini, trots att ingreppen inteöverensstämde med kravet om vetenskap och beprövad erfarenhet,handlat i nöd på grund av patienternas tillstånd.

De två förstatransplantationerna ansågs därmed försvarliga, medan den tredje,med tanke på de svåra komplikationerna, aldrig borde ha genomförts.

Åklagarsidan anser däremot att ingen av de tre patienterna varit sånära döden att de oprövade ingreppen var motiverade. Paolo Macchiarini nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.