Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Barnen som misstänks ha utsatts av mannen var vid tidpunkten för brotten mellan sju och 14 år. Foto: Claudio Bresciani/TT

Rättegång mot misstänkt nätpedofil väntas pågå ett halvår

Uppdaterad
Publicerad
Den tidigare dömda nätpedofilen står åtalad för nya sexbrott mot över 80 barn. Nu inleds rättegången som blir en av de största i sitt slag – och väntas pågå i ett halvår.

Mannen, som är i 40-årsåldern, använde sig av det populära hästspelet Star Stable för att ta kontakt med barn. I slutet av oktober åtalades han misstänkt för sexbrott mot 84 barn via nätet.

På måndagen inleds rättegången som enligt plan väntas hålla på i cirka sex månader. Totalt har 69 förhandlingsdagar avsatts. Det gör rättegången till en av de största i sitt slag i svensk rättshistoria.

”Längsta mot enskild person”

Advokat Arvid Danielsson är målsägandebiträde till runt 15 av barnen.

– Det finns rättegångar som har pågått längre tid, men då är det ofta många personer som är tilltalade. Det kan mycket väl vara det längsta mot en enskild person, säger han.

Samtidigt handlar det om ett stort antal barn som misstänks vara utsatta och det är därför inte konstigt att det tar lång tid, anser Arvid Danielsson.

– Det viktigaste är att få saker prövade på ett fullständigt sätt.

Dömd flera gånger tidigare

Mannen är sedan tidigare dömd för liknande brott tre gånger. Senaste domen föll i juni 2017 då han dömdes till två år och fyra månaders fängelse för brott mot 25 barn. Åklagarna yrkade på att han skulle sitta häktad i väntan på att avtjäna straffet – men tingsrätten höll inte med och släppte honom på fri fot.

I princip omgående misstänks mannen ha sökt upp nya offer, främst via hästspelet Star stable. Först efter sju månader på fri fot greps han på nytt och har nu åtalats för sexbrott mot 84 barn, men mörkertalet beräknas vara stort.

– Med facit i hand så kunde han begå nya brott så nära efter huvudförhandling eftersom han inte var fortsatt häktad, har Alexandra Bopp, som var en av två åklagare vid målet som avgjordes 2017, tidigare sagt till SVT.

Nekar till brott

Mannen nekar till anklagelserna. Hans advokat Douglas Blidberg är kritisk till att mannen suttit frihetsberövad i närmare två år i väntan på åtal.

– Det är anmärkningsvärt, tanken är inte att man ska sitta frihetsberövad så här länge, säger advokaten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer