Mannen misstänks ha börjat begå nya brott mot barn omgående efter det att han släpptes på fri fot i väntan på att avtjäna ett straff

Nätpedofil släpptes – misstänks för nya brott mot 84 barn

Uppdaterad
Publicerad

Nätpedofilen dömdes sommaren 2017 till fängelse för sexbrott mot 25 barn. Men han släpptes på fri fot i väntan på att avtjäna straffet – och åtalas nu för att ha utsatt ytterligare 84 barn för sexualbrott.

– Vi yrkade att han skulle vara fortsatt häktad, domstolen var av en annan uppfattning, säger åklagaren Alexandra Bopp.

Mannen i 40-årsåldern misstänks ha tagit kontakt med barnen via hästspelet Star stable. På torsdagen åtalades han misstänkt för att ha utsatt 84 barn för sexuella övergrepp på nätet.

Mannen är sedan tidigare dömd tre gånger för liknande brottslighet. Den senaste domen föll 2017 då han dömdes för sexbrott mot 25 barn som var mellan sju och 13 år gamla. Straffet blev två år och fyra månaders fängelse. I väntan på att avtjäna fängelsestraffet släpptes mannen på fri fot – mot åklagarnas vilja.

”Fanns en återfallsrisk”

Nu åtalas han misstänkt för att omgående efter frisläppandet, i juni 2017, ha börjat begå nya sexbrott mot barn.

– Vi yrkade att han skulle vara fortsatt häktad, domstolen var av en annan uppfattning. Med facit i hand så kunde han begå nya brott så nära efter huvudförhandling eftersom han inte var fortsatt häktad, säger Alexandra Bopp som var en av två åklagare vid målet som avgjordes 2017.

Mannen var på fri fot i ett halvår innan han häktades misstänkt för de nya brotten – och hann aldrig börja avtjäna sitt straff från 2017.

– Vi hävdade att det fanns en återfallsrisk. Inte bara mot bakgrund av att det gällde så många barn i vårt mål, även på grund av de tidigare domarna, säger Alexandra Bopp.

Domstolen svarar

Enligt Bertil Sundin, rådman vid Stockholms tingsrätt, gjorde rätten en samlad bedömning utifrån de omständigheter som fanns då.

– Det var inget misstag på det viset, vi hade inte facit då. Om han hade häktats efter förhandlingen hade han ändå kommit ut efter något halvår eftersom han hade varit häktad så länge innan, säger Bertil Sundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.