Det var Eskilstuna tingsrätt som meddelade domen mot 52-åringen. Sven-Erik Alhem (t.h i bild), före detta åklagare, kommenterar fallet för SVT. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: Fredrik Sandberg/Drago Prvulovic/TT

Rättsexperten Sven-Erik Alhem: ”Åklagaren borde överklaga”

Uppdaterad
Publicerad

En 52-årig man dömdes i dag för hetskommentarer som andra har skrivit i Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige”. Domen kan bli vägledande.

Mannen döms till villkorlig dom och 60 dagsböter.

– Det är positivt med en fällande dom, även om den är lindrig, säger Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare.

Han menar att det är viktigt med just en fällande dom.

– Den här varningen innebär ändå konsekvenser för den här mannen och han kan exempelvis få svårt att resa, säger Sven-Erik Alhem.

Experten: Bör överklaga

Är du förvånad över resultatet eller var det väntat?

– Det ligger inom det förutsägbara och domstolarna är försiktiga. Han är tidigare ostraffad och då kommer villkorlig dom som ett alternativ, säger Sven-Erik Alhem.

Han tycker att åklagaren utan tvekan bör överklaga.

– Det är fullständigt orimligt att den här typen av kommentarer inte skulle anses som grovt, säger Sven-Erik Alhem.

”Tänker nog till”

Även SVT:s sociala medier-reporter menar att domen är betydelsefull och att administratörer kommer att behöva ta större ansvar för sina grupper.

– Många som är administratörer tänker nog till. De kommer behöva vara mer uppmärksamma på de kommentarer som finns i en grupp som de är ansvarig för, säger Sara Cosar.

Sven-Erik Alhem tror också att möjligheterna för en administratör att komma med undanflykter blir svårare.

– Det går inte att skylla på att man har ett vanligt arbete att sköta och inte kan ägna tid åt att att se de kommentarer som skrivs på en sida som man är administratör för, säger han.

– Man får inte åta sig att vara administratör om man inte kan ta sitt ansvar fullt ut, säger Sven-Erik Alhem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.