Rättsläkare tvingas sluta jobba jour

Uppdaterad
Publicerad

Statens rättsläkare tvingas sluta jobba på kvällar och helger. Orsaken är att Rättsmedicinalverket har ett sparkrav på 50 miljoner kronor. Men rättsläkarna själva menar att besparingen kommer att få förödande konsekvenser för möjligheten att lösa brott.

Staten har sex jourrättsläkare runtom i landet. Hittills har de haft jour på kvällar och helger för att hjälpa polisen med undersökningar av brottsoffer och mordplatser, men nu är det slut med det.

– Alla vet att den första utredningen är den viktigaste och ibland bidrar rättsläkaren med information som är väldigt avgörande för polisen, säger Peter Krantz, rättsläkare i Lund

Rättsmedicinalverket vidtar åtgärden på grund av ett sparkrav på 50 miljoner kronor. Indragningen av jourverksamheten beräknas spara mellan fyra och sex miljoner kronor.

– Det här är en temporär lösning från 1 maj till årskiftet. Vi kommer att utvärdera löpande i samarbete med polis och åklagare, säger Ingela Dahlin, kommunikations- och utvecklingsdirektör på Rättsmedicinalverket.

”Kan kallas in på övertid”

Rättsmedicinalverket menar också att rättsläkare kallas ut till brottsplatser relativt sällan i förhållande till det totala antalet våldsbrott. Av 100.000 våldsbrott i Sverige använder polisen rättsläkare vid 6.500 fall.

– Det är klart att det kommer att få konsekvenser i de fall då en läkare inte kan åka ut, men man kommer alltid ha möjlighet att kalla in en läkare på övertid från fall till fall, säger Ingela Dahlin på Rättsmedicinalverket.

”Beslutet är förödande”

Lunds rättsläkare Peter Krantz, som också är ordförande i Svensk rättsmedicinsk förening, tycker dock inte att argumenten håller och säger sig ha stöd av samtliga sina kollegor i landet.

– Vi har nog aldrig varit så överens om att beslutet är förödande. Vi blir det enda land i Västeuropa som inte har en rättsläkare tillgänglig vid grova brott, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.