Elias Palm från Rättsmedicinalverket gästar Agenda för att prata om kritiken mot metoden för åldersbedömning av ensamkommande.

Rättsmedicinalverket: Vi kommer inte stoppa åldersbedömningar av pojkar

Uppdaterad
Publicerad

Åldersbedömningarna av ensamkommande har kritiserats skarpt av experter på området under hösten. I december pausades metoden för flickor och nu höjs politiska röster för att stoppa metoden helt – men det är inte aktuellt enligt Elias Palm, metodansvarig på Rättsmedicinalverket.
– Det finns ingenting som talar för det i nuläget överhuvudtaget, säger han i SVT:s Agenda.

I Sverige görs åldersbedömningar med hjälp av en magnetkameraundersökning av knäleden. Elias Palm, ansvarig för åldersbedömningarna på Rättsmedicialverket, säger att de valt metoden efter uppdraget de fått av regeringen.

– Det är en ny metod i sammanhanget, säger Elias Palm ansvarig för åldersbedömningarna på Rättsmedicinalverket.

Används bara i Sverige

I övriga Europa används inte metoden med magnetkameraundersökningar av knäleden, utan det är en metod som endast används i Sverige.

– Vi har utgått från det regeringsuppdrag vi fick förra året. Ungefär en månad innan vi fick det uppdraget presenterade Socialstyrelsen en rapport där de hade gått igenom det vetenskapliga underlaget och där förordade de magnetkameraundersökning av knäleden.

– Socialstyrelsen pekade på att det var den bästa metoden, säger Elias Palm.

I Agendas säsongspremiär på söndag 14 januari intervjuas Elias Palm, metodansvarig på Rättsmedicinalverket för åldersbedömningar, om kritiken mot metoden. Se det klockan 21.15 i SVT2 eller på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet