Politiska krav på stopp av åldersbedömningarna

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens skarpa kritik mot metoden för mediciska åldersbedömningar så höjs nu politiska krav på att regeringen agerar och pausar bedömningarna.

– Jag tycker att det här allt mer ser ut att vara en rejäl rättsskandal, säger Christina Höj Larsen (V).

De medicinska åldersbedömningar som görs av Rättsmedicinalverket, RMV, har de senaste veckorna fått allt mer kritik för att inte vara tillförlitliga.

Metoden med magnetröntgen av knäled är ny och tidigare oprövad. Socialstyrelsens utvärdering inte är färdig än, och i en serie artiklar har Svenska Dagbladet visat bland annat att 17 av 20 fall som fått en så kallad second opinion gett ett annat resultat.

Åldersbedömningar av asylsökande

Landets tre professorer i rättsmedicin och ett antal rättsläkare, har också slagit larm om att metoden inte är säker eftersom den bygger på för tunn vetenskaplig grund.

– Hur kommer det sig att Rättsmedicinalverket stänger öronen, inte lyssnar på sina egna experter? undrar Finn Bengtsson (M).

Vänsterpartiet kräver stopp

Rättsmedicinalverket menar att de följer forskningsläget och att de redovisar att resultaten inte är hundra procent säkra. Samtidigt har de stoppat mätningarna av flickors knäleder medan de utvärderar dem.

Också Christina Höj Larsen, Vänsterpartiets talesperson i migrationsfrågor är kritisk, och kräver nu en paus i åldersbedömningarna.

– Detta är väldigt upprörande. Det betyder att vi kanske utvisar barn. Det är ju ett politiskt beställningsjobb, det är regeringen som stressat på, säger Christina Höj Larsen (V).

Moderaterna: ”fullständigt undermåligt”

Också Centerpartiet lägger ansvaret på regeringen. Johanna Jönsson (C) är migrationspolitisk talesperson:

– Regeringen måste kalla till sig de ansvariga myndigheterna och kräva att de förklarar sig.

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger att han litar på Rättsmedicinalverket.

– Det här är en metod som de har valt, och då får de svara på frågorna om den.

Finn Bengtsson (M) är ersättare i socialutskottet och själv läkare och professor.

– Jag har ju själv jobbat med rättsmedicin så jag tittade på underlaget till beslutet att använda den här metoden och det är ju fullständigt undermåligt. Jag förstår inte hur Socialstyrelsen kunde acceptera det.

Han har skrivit en motion till riksdagen om att man bör stoppa åldersprövningar med metoden eftersom det nuvarande systemet är rättsosäkert, menar han.

– Vi måste ha ett system som är rättssäkert. Särskilt om vi ska följa barnkonventionen och se till barnens rättigheter.

Han anser att Statens etiska råd bör titta på detta.

– Varför kan vi inte använda samma metod som andra länder, röntgen av tänder, handleder och vrist som är internationellt accepterade?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åldersbedömningar av asylsökande

Mer i ämnet