Förintelseöverlevaren Hédi Fried har gått bort. Foto: SVT/Faksimil

”Stort tack Hédi Fried” – reaktionerna efter dödsbeskedet

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att Auschwitz-överlevaren och författaren Hédi Fried dött möts av sorgsna reaktioner i sociala medier.

”Beskedet om Hedi Frieds bortgång känns tungt”, skriver civilminister Erik Slottner (KD) på Twitter.

Under söndagen bekräftade Hédi Frieds familj att hon gått bort för tidningen Dagens Nyheter. Beskedet möttes snabbt av olika reaktioner på sociala medier.

På Instagram skriver statsminister Ulf Kristersson att han är ”djupt tacksam” för Hédi Frieds och andra Förintelseöverlevares gärningar: De har betytt oerhört mycket för att sprida kunskap och bemöta myter, men också för att värna människovärdet och stärka demokratins motståndskraft.

– Det är med djup sorg jag tagit del av beskedet att Hédi Fried lämnat oss. Hon var en av de sista överlevarna och vittnena som kunde berätta om Förintelsens fasor och nazismens folkmord. Det är allas vårt ansvar att föra hennes berättelse vidare. Vi får aldrig glömma”, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson till SVT Nyheter.

Beskedet om Hedi Frieds bortgång känns tungt. Hon lämnar ett stort tomrum efter sig”, skriver civilminister Erik Slottner (KD).

”Stort tack”

Även vänsterledaren Nooshi Dadgostar gick ut på Twitter:

Stort tack Hédi Fried, för att du livet igenom stod upp för alla människors lika värde och för att du fortsatte berätta om vad Förintelsen innebar”, skriver Nooshi Dadgostar.

”Tack för all din kamp mot antisemitism, förtryck och rasism och allas lika värde. Du är saknad”, skriver MP-språkröret Märta Stenevi.

Foto: Skärmdump Twitter.

Centerpartiets Annie Lööf publicerade ett längre inlägg på Facebook, där hon beskriver hur hon minns deras ”tidigare möten och samtal med värme”.

Jag tänder ett ljus för Hédi Fried idag. En av de sista vittnena. En av de som överlevde Förintelsen. En medmänniska som stod för medmänsklighet, anständighet, tillit. Jag och många med mig kommer sakna och sörja henne djupt”, skriver Annie Lööf (C).

Även tidigare statsminister Magdalena Andersson skrev ett längre Instagram-inlägg, där hon bland annat skriver: Hédi Fried var en stark röst som ständigt påminde oss om att vi aldrig får ta vår demokrati och våra mänskliga rättigheter för givet. 

Texten uppdateras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer