Nationella prov ska skrivas digitalt och anonymt, om regeringen får igenom sitt förslag. Foto: TT

Regeringen: Alla nationella prov ska bli digitala

Uppdaterad
Publicerad

Alla nationella prov i grundskolan och gymnasiet ska bli digitala. Det vill regeringen, som i dag beslutar om en så kallad lagrådsremiss i frågan. Efter nästa sommar vill man att de första digitala proven ska finnas på plats.

Efter sommaren 2018 ska de första digitala proven finnas på plats, i svenska, engelska och svenska som andraspråk. På sikt är det tänkt att alla nationella prov i grundskolan och gymnasiet ska bli digitala, om regeringen får igenom sitt förslag.

– Nu bestämmer vi att de nationella proven ska digitaliseras, de ska skrivas digitalt. Vi bestämmer också att eleverna ska skriva proven anonymt, så att man inte ser när man rättar vem det är som har skrivit vilket prov. Vi bestämmer också att proven inte ska bedömas av de lärare som undervisar eleverna utan av andra lärare, säger Anna Ekström (S), gymnasieminister.

LÄS MER: Tummen upp från fack och opposition

Varför gör ni det här?

– För att stärka rättssäkerheten och för att stärka rättvisan och likvärdigheten när det gäller rättning av nationella prov.

LÄS: Lagstifta mot snällbetyg

Vill få bukt med betygsinflation

Förslaget innebär också att resultatet på de nationella proven ska väga tyngre vid betygssättningen. Detta för att få bukt med vad man kallar en möjlig ”betygsinflation”.

– Vi ser att det finns skolor som systematiskt och år efter år sätter mycket högre betyg än vad de nationella provresultaten visar, menar Anna Ekström (S).

LÄS MER: Tjejer får fler ”snällbetyg” än killar

Provsvar ska alltså också vara anonymiserade och bedömas av någon annan än undervisande lärare, för att undvika att provet bedöms från någon annan grund än resultatet. Redan i dag skriver många elever uppsatser i nationella prov på dator, men inte alla, vilket enligt regeringen gör att eleverna inte ges likvärdiga möjligheter vid genomförandet av proven.

Ska införas successivt

Under torsdagen beslutar alltså regeringen om en så kallad lagrådsremiss, ett utkast till en färdig lag som Lagrådet nu får titta på. Större delen av innehållet i lagförslaget följer rekommendationerna i den utredning som presenterades förra året.

Lagändringen om att nationella prov särskilt ska beaktas vid betygssättning vill man ska träda i kraft den 29 juni 2018. De nya proven är tänkta att införas successivt från 2018 och ska vara fullt införda 2022.

LÄS MER: Björklund: Stäng skolor som ger glädjebetyg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.