Regeringen avfärdar kritik från AF

Publicerad

Arbetsförmedlingen sågar regeringens sänkning av arbetsgivaravgifter för unga anställda. Men regeringen viftar bort kritiken från AF och flera andra.

– Myndigheterna har olika prioriteringar och bevekelsegrunder för hur vi ska använda våra gemensamma resurser. Vi vill att fler unga ska ha ett jobb att gå till och det har gett effekt, hävdar arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M).

På frågan om Arbetsförmedlingen har fel när den anser att resurserna, i det här fallet de många miljarder som nedsättningen av avgifterna innebär i minskade intäkter för staten, skulle användas bättre om de riktades till de som har det svårast att få arbete säger hon:

– De får göra sin bedömning, vi tar ansvar för helheten.

Gav inte mer

Regeringen vill rikta om sänkningarna av arbetsgivarnas avgifter för unga anställda från 1 juli. De sänktes en första gång 2007 och sänktes ytterligare och utvidgades till att omfatta alla unga anställda upp till och med 26 år 2009. Från i sommar ska de tas bort för 26-åringar men sänkas mer för dem upp till 23 år.

En rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) anger att kanske 6 000-10.000 nya jobb kom till efter det första steget 2007, men att det inte blev fler jobb vid den andra sänkningen.

Enligt Ekonomistyrningsverket innebar de sänkta avgifterna ett avgiftsbortfall för staten på 21 miljarder i fjol. Kostnaden per jobb är, enligt IFAU, 1-1,6 miljoner och många som får jobb med lägre avgift, eller redan hade det, skulle ha haft jobb ändå.

Flera av remissvaren på regeringens föreslagna förändringar är kritiska och ifrågasätter som Arbetsförmedlingen hela idén med att en allmän sänkning av avgifterna har en bestående effekt på ungas arbetslöshet.

Bidrar inte

– Vi bygger vårt svar på den uppfattning som finns bland forskarna, att den här typen av sänkningar inte bidrar till att varaktigt öka sysselsättningen, säger Mats Wadman, analysdirektör på AF.

AF anser att det vore bättre att sluta med de generella sänkningarna och i stället satsa mer på de unga som står längst från arbetsmarknaden, de som inte har något jobb.

Socialdemokraterna går till val på att i två steg ta bort sänkningarna.

– Som Arbetsförmedlingen säger är det smartare att satsa på de ungdomar som har det svårt att komma in på arbetsmarknaden i stället för att, som med den här åtgärden, satsa på unga som har jobb och som skulle ha fått jobb i alla fall, säger S ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.