• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Eftersom antalet flyktingar från Ukraina inte blivit riktigt så stort som man först trodde behöver Sveriges bistånd inte krympa lika mycket som tidigare sagts. Det har regeringen med biståndsminister Matilda Ernkrans beslutat. Foto: Paul Wennerholm, TT

Regeringen backar om avräkning av bistånd

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen backar en bit om avräkningar på biståndet. Det nya beskedet innebär att Sida behöver dra ner på budgeten med 5,6 miljarder, inte 6,9 miljarder, för avräkningar till mottagande av ukrainska flyktingar.

– Regeringen har tagit beslut om att säkra stora delar av finansieringen för civilsamhällesorganisationer, för mänskliga rättigheter och demokrati och hållbar utveckling, säger biståndsminister Matilda Ernkrans.

I vårändringsbudgeten i april kom beskedet att minst 9,2 miljarder kronor skulle föras över, räknas av, från biståndsbudgeten till att betala för mottagandet av ukrainska flyktingar i Sverige. Bara det humanitära biståndet, enkelt uttryckt katastrofbistånd, skulle fredas från avräkningar.

Det nya beskedet är att 7,9 miljarder räknas av. Enligt regeringen beror ändringen på att det inte har kommit lika många från Ukraina som man först trodde.

Sida: Bättre men inte bra

För Sida innebar beskedet i och med vårändringsbudgeten en order från regeringen om att 6,9 miljarder av en budget på uppemot 28 miljarder inte fick användas. Det bistånd som går genom UD begränsades med 3,2 miljarder.

Genom dagens regeringsbeslut är det i stället 5,6 miljarder som Sida inte får använda.

– Men det är fortfarande så att det är 5,6 miljarder lägre jämfört med ingången av det här året, så vi ser fortfarande att det är de fattigaste som kommer att drabbas av de här limitbegränsningarna, säger Marie Ottosson, överdirektör på Sida.

Regeringen beslutade även om en utökad bemyndiganderam om 1,9 miljarder, från omkring 39,5 miljarder till 41,5 miljarder kronor – vilket möjliggör för Sida att skjuta upp utbetalningar till nästa år.

– Det är bra. Det betyder att vi inte behöver omförhandla lika många avtal som vi hade behövt göra annars, säger Ottosson.

Hård kritik mot regeringen

Regeringen har fått hård kritik från många biståndsorganisationer för de stora avräkningarna och flera av dem har konstaterat att Sverige skulle bli det enskilt största mottagarlandet för svenskt bistånd. I samband med den stora miljökonferensen fick regeringen specifikt kritik för att den till exempel tagit 730 miljoner av de pengar som skulle gå till den globala miljöfonden för att ha till ukrainare som flytt från hemlandet.

Matilda Ernkrans säger att regeringen kan komma att lägga tillbaka mer pengar, det vill säga att minska avräkningarna ännu mer. Hon framhåller att det kommer en ny prognos över flyktingmottagandet från Migrationsverket i juli och att det då kan komma ytterligare lättnader.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Finns nog ingen som kan slå sig för bröstet, man måste konstatera att alla behöver göra mer”, säger klimatminister Annika Strandhäll (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.