Regeringen beslutade narkotikaklassa DXM

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har i dag beslutat att narkotikaklassa ämnet DXM (dextrometorfan) och därmed blir drogen förbjuden.

Läkemedelsverket har tidigare i år beslutat att inga produkter innehållande DXM får säljas i Sverige utan att vara godkända som läkemedel men preparaten har lagligen gått att köpa på internet.

I mars dog en pojke i Åkersberga av drogen och det fick hans kompisar att starta en protestlista mot nätdrogerna. I juni överlämnades listan, med 13.000 namnunderskrifter, till folkhälsominister Maria Larsson som då meddelade att regeringen tillsatt en utredning som tittar på möjligheterna att förbjuda hantering av ett preparat som förväntas bli klassificerat som narkotika redan innan det blivit det.

DMX har tidigare använts i till exempel hostmedicin men säljs inte i Sverige sedan 2000. Ämnet har också använts som fälgrengöringsmedel för bilar och det kan ge svåra psykiska biverkningar. Flera fall av förgiftning har inträffat med hallucinationer, medvetslöshet och andningssvårigheter som följd.

Den som säljer DXM riskerar att dömas för brott mot läkemedelslagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.