Regeringen: Vill Lööf kasta ut Sverige i politisk cirkus?

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen är inte oväntat kritisk mot Centerpartiets planer på att bryta ut vissa delar av budgeten och rösta ned den i riksdagen.

– Det här spelet med olika förslag om hur man ska göra med budgeten än hit och än dit, det ger jag inte mycket för, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Centern vill stoppa regeringens skattehöjningar genom att bryta ut vissa delar av statsbudgeten och rösta ner dem i riksdagen. Ett förslag som fått statsminister Stefan Löfven (S) att ilskna till:

Ogillar ”spelet”

– Det här spelet med olika förslag om hur man ska göra med budgeten än hit och än dit, det ger jag inte mycket för. Jag är intresserad av konkret politik som verkligen gör skillnad.

Stefan Löfven menar att regeringen lyckats vända ett budgetunderskott till ett överskott och att Sveriges ekonomi hotas om man som Centern vill börjar mixtra med enskilda delar i budgeten. Han säger att det nu är upp till Annie Lööf att ge besked om vad hon menar och upp till Alliansen att reda ut vilken linje de har.

– Jag har sedan före valet talat om behovet av samarbete över blockgränserna och det står jag fast vid. Så vill man tala med regeringen är de mer än välkomna.

Vem är Alliansen kandidat?

Att partierna inom alliansen är splittrade i budgetfrågan gör att det enligt Lövfen är svårt att se vem som egentligen är oppositionsledare och därmed statsministerkandidat.

– Det är lite svårt att se det just nu med de olika beskeden, säger han.

Politisk cirkus

Även finansminister Magdalena Andersson (S) reagerar på Centerpartiets utspel. Hon menar att det viktigaste inte är om det bryter mot budgetreglerna eller inte. Huvudfrågan blir hur det påverkar Sverige i en osäker omvärld.

– Är det inte viktigt längre att ha stabilitet i Sverige i dag? Vill Annie Lööf nu själv kasta ut Sverige i det som hon själv kallade en politisk cirkus för bara några månader sedan?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.