Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen: Värna om svenskars frihet vår viktigaste uppgift

Uppdaterad
Publicerad

Efter att säkerhetspolisen höjt terrorhotnivån i Sverige från 3 till 4, uppmanar statsminister Ulf Kristersson (M) svenskarna att leva sina liv som vanligt – men samtidigt vara extra vaksamma.

– Våra myndigheter arbetar hårt för att garantera säkerheten i Sverige. Vi vet att planerade terrordåd har avvärjts, säger han under en pressträff.

Sverige har blivit ett prioriterat mål för terrordåd.

Med anledning av höjningen av terrorhotnivån höll statsminister Ulf Kristersson (M) presskonferens tillsammans med justitieminister Gunnar Strömmer (M), säkerhetspolischefen Charlotte von Essen och rikspolischefen Anders Thornberg, för att berätta om vilka åtgärder regeringen och polisen kan vidta.

– Våra myndigheter arbetar hårt för att garantera säkerheten i Sverige. Vi vet att planerade terrordåd har avvärjts, säger Ulf Kristersson (M).

Regeringen står i nära kontakt med Säkerhetspolisen och Försvarsmakten.

– Vi arbetar gemensamt för att förebygga och stoppa terrordåd i Sverige.

Leva som vanligt

Att värna om alla svenska medborgares frihet är regeringens absolut viktigaste uppgift, enligt statsministern.

– Jag förstår att många svenskar känner oro om innebörden av den nya hotnivån. Vi ska leva våra liv som vanligt. Vi står upp för våra demokratiska värderingar, men vi skyddar oss, säger Ulf Kristersson.

Han uppmanar alla till att vara extra vaksamma mot rykten och händelser som avviker från det normala.

Ser man något misstänkt ska man anmäla det till polisen.

– Jag vill betona att svensk polis är väl rustade för det här läget, säger rikspolischefen Anders Thornberg under pressträffen.

”Inse allvaret i läget”

En bild av Sverige som islamfientligt har varit en drivande faktor bakom det höjda hotet, bland annat enligt Säpo.

Enligt Ulf Kristersson (M) har Sverige stora frihetsgrader – som fortsätter att gälla.

– Men jag tycker det finns skäl att besinna sig hur man uttrycker sig. Det finns ingen anledning att avsiktligt kränka någon annan, för det riskerar faktiskt att hota Sverige. Besinning och att inse allvaret i läget är mitt budskap, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.