Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför berättade inte klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) att regeringen sagt nej till vindkraftparken Långgrund? C och MP kritiserar regeringen för att avslå vindkraft samtidigt som man talar sig varm för den i media. Foto: Christine Olsson/TT samt Jessica Gow/TT

Regeringen får kritik för att stoppa vindkraftpark – Oppositionen: ”Hyckleri”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen säger nu nej till en stor vindkraftpark till havs, trots att man bara två dagar tidigare tryckte på vindkraftens betydelse i den energipolitiska propositionen. Anledningen är att regeringen inte ville köra över fyra moderatledda kommuner.

– Det är hyckleri, säger Rickard Nordin (C), energipolitisk talesperson.

För en vecka sedan avslog regeringen en ansökan från bolaget Svea Vind att bygga parken Långgrund utanför den sörmländska kusten.

– Det här är ett projekt som på ett bräde har potential att tillföra åtta procent av Sveriges elförbrukning i form av förnybar el, och vi vet att elektrifieringen är en nyckel i omställningen, säger Per Edström, projektledare på Svea Vind.

– Det här projektet tillför också el till en region där det idag är ett stort underskott, och där det finns nationellt viktig industri och stora utsläpp som måste bort. Därför är jag överraskad över att regeringen kommer till det här beslutet, fortsätter han.

Talar nu varmt om vindkraft

Regeringen får nu kritik av oppositionen för att tala varmt om vindkraft, både när den nya energipolitiken presenterades och när Klimatpolitiska rådets rapport släpptes, men samma vecka säga nej till en stor park. (Se videon)

– Det är absurt, säger miljöpartiets språkrör Daniel Helldén.

Den planerade parken ligger så pass nära kusten att kommunerna har vetorätt, och av de fem kommuner som berörs har fyra sagt nej. Tre av de kommunerna som har sagt nej styrs av M, den fjärde av M och S tillsammans. Foto: SVT

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari (L) vill inte ställa upp på en intervju. SVT får istället en kommentar via SMS:

”Vindkraftsparken Långgrund ligger i territorialhavet som kommunerna beslutar om, och regeringen anser att det saknas skäl att gå emot det kommunala vetot. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari har tyvärr ingen möjlighet att göra någon intervju om ärendet.”

Regeringen har tidigare godkänt tre och sagt nej till en vindkraftpark till havs. Nu ligger 17 andra ansökningar på regeringens bord.

Förtydligande: I en tidigare version av denna artikel stod det i en bildtext att Nyköpings kommun styrs av M. Rätt information är att Nyköpings kommun styrs av M och S tillsammans.

Ett par ansökningar rörande vindkraftparker har väntat i över två år på besked från den förra och nuvarande regeringen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.