Polisen får nu bättre möjligheter att upptäcka människor med falska identiteter, enligt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Foto: TT/Arkivbild

Regeringen: Fler ska fotograferas och lämna fingeravtryck vid gränsen

Publicerad

Myndigheter har länge larmat om problemet med falska identiteter. Nu vill regeringen att fler som kommer till Sverige ska registreras med foto och fingeravtryck.

Över 90 miljoner personer och objekt fanns listade i Schengens informationssystem, SIS, i slutet av förra året – ett register som används av polis-, rätts- och migrationsväsendet i medlemsstaterna.

I mitten av september lämnade regeringen en proposition med förslag om ändringar i utlänningslagen och reglerna gällande SIS-systemet.

Vill upptäcka identitetsfusk

Enligt förslaget ska fler personer fotograferas och registreras med fingeravtryck vid gränskontroll, vilket skulle göra det enklare att upptäcka om en person har uppgett flera olika identiteter.

– Polismyndigheten får nu bättre möjligheter att upptäcka om en person som har en SIS-registrering försöker resa in i eller vistas i Sverige under falsk identitet. Detta är viktigt inte minst för säkerheten i landet, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i ett pressuttalande.

Ställer krav på systemet

Advokatsamfundet, som i våras lämnade ett remissyttrande, motsätter sig inte lagförslaget. Men generalsekreteraren Mia Edwall Insulander tycker att det är viktigt att registreringen sker på rätt grunder.

– Det ställer stora krav på att systemet fungerar på ett rättssäkert sätt. Vi har sagt att det är viktigt att man funderar över vilka registreringar som är nödvändiga och om personer som är registrerade en längre tid ska få en underrättelse om det, säger Mia Edwall Insulander.

Tanken är att lagändringarna ska träda i kraft den 28 december i år.

56 miljoner slagningar i Sverige

I slutet av 2019 fanns över 90 miljoner personer och objekt listade i Schengens informationssystem, enligt statistik från eu-LISA.

För svenska myndigheters del handlar det om drygt 450 000 registreringar gällande bland annat: 32 000 personer, 21 000 fordon, 27 500 skjutvapen och över 350 000 dokument.

Antalet sökningar i databasen ökar år för år och hamnade förra året på drygt 6,6 miljarder, där svenska myndigheter gjorde totalt 56 miljoner slagningar.

Uppgifter i databasen är tillgängliga för bland annat polis- och gränskontrollmyndigheter i Schengenländerna.

Källa: Europeiska unionens byrå för den operativa förvaltningen av stora it-system inom området frihet, säkerhet och rättvisa (eu-LISA)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.