Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan man dö av lustgas – och kan man få hjärnskador? Se vad som stämmer i videon. Foto: SVT & Johan Nilsson/TT

Utredning föreslår förbud mot lustgas i berusningssyfte och snus i skolan

Uppdaterad
Publicerad

En statlig utredning föreslår ett förbud mot försäljning av lustgas i berusningssyfte.

Utredningen lämnades till regeringen under måndagen och innehåller också ett förslag om förbud mot användning av snus i skolan.

– Det har funnits en tro att inhalering av lustgas är ofarligt eftersom det inte är reglerat på samma sätt som till exempel alkohol, tobak eller narkotika och att det används inom vården, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) som tog emot utredningen på en presskonferens.

Lustgas kan idag köpas i vanliga butiker eller på nätet eftersom det saknas reglering för icke-medicinsk användning. Enligt det nya förslaget kan det bli förbjudet att sälja lustgas med vissa undantag.

Det ska vara tillåtet att köpa två patroner, till exempel om man ska använda lustgasen i matlagning men en åldersgräns på 18 år föreslås.

Det finns inget förslag om att förbjuda användning av lustgas.

Förbud mot snus under skoltid

Utredningen föreslår även en nikotinfri skoltid. Det skulle gälla under hela den tid som undervisning pågår i skolan och även på exempelvis skolresor.

Det finns redan rökförbud på skolor men det avser endast på skolans område. I det nya förslaget ska alla former av nikotin omfattas, då även snus. I förbudet som föreslås gäller inte ett geografiskt område utan under den tid som skolan pågår.

Rättelse: I en tidigare version skrev vi att det var regeringens förslag. Det är utredarens förslag som regeringen nu tagit emot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.