Tidöpartierna: Dubbelt så mycket el till 2045

Uppdaterad
Publicerad

Utbyggnad av Sveriges elsystem, kostnadseffektiv el och fler vindkraftverk samt kärnkraftverk – det presenterade Tidöpartierna under tisdagens pressträff. Målet är att återskapa ett robust och effektivt energisystem i Sverige.

Tidöpartierna presenterar tre mål i den nya energipolitiska inriktningspolitiken: Planeringsmål, leveranssäkerhet samt energieffektivisering.

Busch: Alla energiinslag är välkomna och kan bidra

Regeringen hoppas på att kunna börja bygga ut Sveriges elsystem på ett proaktivt sätt och Sverige bör planera på att möta ett elbehov om minst 300 TWh år 2045.

– Hushåll och företag ska också kunna vara säkra på att det finns el för ett rimligt pris, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Elsystemet ska därav byggas ut så att det är kostnadseffektivt, meddelar Tidöpartierna.

Svantesson: ”Göra Sverige rikare och grönare”

– Vi måste producera mer el i form av kärnkraft, solkraft och vindkraft. Störst prioritet är solkraft och vindkraft och att långsiktigt bygga ut mer kärnkraftverk, för att göra Sverige rikare och grönare, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Kärnkraften ska byggas ut så att det ska kunna motsvara tio nya storskaliga reaktorer. En total effekt om minst 2 500 MW ska kunna finnas på plats senast år 2035. En omfattande utbyggnad av vindkraftsparker och solenergi ska också ske enligt Regeringen.

– Vi behöver börja ett återskapande av ett robust och effektivt energisystem i Sverige, säger miljöministern Romina Pourmokhtari (L).

Fossila bränslen, olja och fossilgas som råvara ska fasas ut i alla sektorer.

Delad kostnad vid utbyggnaden

En fråga som ställdes efter pressträffen var vem som kommer att betala för denna satsning, samt att elnätsföretagen befarar för att detta kommer att bli dyrt för dem.

– Enligt den modell vi har så kommer det att vara en delad kostnad mellan staten och elnätsföretagen, säger Svantesson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.