Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen skjuter till hundratals miljarder kronor i likviditetsgarantier till energibolagen för att undvika en finanskris.

Regeringen: Hundratals miljarder i garantier till energibolagen

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands gasstopp innebär att Sverige står inför en ”krigsvinter”, säger statsminister Magdalena Andersson (S). Nu aviserar regeringen hundratals miljarder kronor i likviditetsgarantier till energibolagen för att undvika att Rysslands ”energikrig” leder till en finanskris.

På fredagen meddelade det ryska gasmonopolet Gazprom att man stoppar sina leveranser via rörledningen Nord Stream 1 till Europa.

– Anledningen till att vi står här i dag är att gårdagens besked inte bara riskerar att leda till en krigsvinter, det hotar också vår finansiella stabilitet, säger statsministern på en presskonferens tillsammans med finansminister Mikael Damberg, Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen och riksbankschefen Stefan Ingves.

Regeringen har därför fattat beslut om att bistå energibolagen med hundratals miljarder kronor i likviditetsgarantier för att avvärja en potentiell finanskris.

Garantierna bedöms vara på plats under måndagen innan börserna stänger, och omfattar alla nordiska och baltiska aktörer som är registrerade hos Nasdaq-bolaget Nasdaq Clearing AB.

I och med de kraftigt höjda priserna på energimarknaden efterfrågar Nasdaq Clearing mer pengar i säkerheter från energibolagen. Det har i sin tur resulterat i likviditetsbrist hos bolagen och ökat risken för att de hamnar på obestånd, säger Mikael Damberg.

– Energibolagens förluster kan då spridas till Nasdaq Clearing. Det skulle kunna leda till störningar i det finansiella systemet och därmed hota den finansiella stabiliteten. Det skulle i sin tur leda till konsekvenser för svenska hushåll och företag, säger finansministern.

”Rysslands energikrig får allvarliga konsekvenser”

– Rysslands energikrig får allvarliga konsekvenser för Europa och svenska hushåll och företag, framför allt i södra Sverige eftersom de är beroende av de elpriser som finns i Tyskland, som i sin tur är väldigt beroende av gasen, säger Andersson.

Extrainsatt riksdagssammanträde

Regeringens förslag ligger nu på riksdagens bord att ta ställning till. Riksdagens talman Andreas Norlén har kallat till ett extrainsatt riksdagssammanträde på måndagen.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson anser att det är rimligt att ekonomiska garantier skyndsamt kommer på plats.

– Det läge Sverige befinner sig i är allvarligt, särskilt när nedläggningen av ett antal kärnkraftsreaktorer har ökat vår utsatthet för de europeiska energipriserna. Effekterna av den dåliga energipolitiken i många europeiska länder syns nu runtom i hela samhället, säger hon i en skriftlig kommentar.

Fakta: Energibolagens likviditetsgarantier

På grund av rusande energipriser måste bolag som gör affärer på Nasdaq Clearing, som fungerar som en mellanhand och i viss mån garant mellan köpare och säljare på marknaden, betala allt mer i säkerhetsgarantier för att få lov att handla.

Tidigare kunde energibolagen använda bankgarantier, men det förbjuder numera EU-förordningen Remit. I stället måste bolagen själva garantera säkerheterna för, i det här fallet, Nasdaq Clearing.

Mellan augusti 2021 och augusti 2022 har elpriset stigit så kraftigt att säkerhetsmassan i clearingsystemet ökat från 25 till 180 miljarder kronor enligt Finansinspektionens chef Erik Thedéen. Det betyder att även solventa och stabila bolag har flaggat upp för likviditetsproblem; de har helt enkelt inte tillräckligt i kassakistorna.

Nasdaq Clearing är indirekt kopplat till det finansiella systemet, som regeringen ser hotat om energibolag i Norden och Baltikum inte klarar kraven på säkerhetsbelopp, särskilt inte om elpriserna stiger ytterligare efter ryska Gazproms beslut den 2 september att stänga av Nordstream 1.

Syftet med regeringens krispaket är att isolera elmarknaden och minimera störningar i det finansiella systemet genom att ställa ut statliga likviditetsgarantier till energibolagen.

Källa: Regeringen, Finansinspektionen

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.