Socialminister Lena Hallengren (S) Foto: Ali Lorestani / TT

Regeringen inför ny samordningsfunktion för intensivvård

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har satt hård press på svensk sjukvård och runtom i landet pågår nu ett omfattande arbete för att säkra tillgången till rätt vård. Nu har regeringen beslutat att ge Socialstyrelsen ett samordningsuppdrag för att öka antalet intensivvårdsplatser.

– Vi vet att den stora majoritet som smittas får lindriga symtom, men vi vet också att en del blir svårt sjuka. I ett läge där många är sjuka samtidigt kommer intensivvården bli mycket ansträngd, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Runtom i landet arbetar regionerna själva med att öka kapaciteten inom intensivvården. Socialstyrelsens uppdrag som nationell samordnare handlar därför om att stötta det arbetet för att möta behovet på nationell nivå:

– Socialstyrelsen ska skaffa en nationell lägesbild av dels befintliga intensivvårdsplatser och dels tillgången till sådana hos offentliga och privata vårdgivare. De ska också stödja regionerna med att koordinera och öka antalet platser, säger Hallengren.

”Det finns en brist på skyddsmateriel”

Socialstyrelsen har sedan tidigare även fått i uppdrag att agera nationell inköpscentral av sjukvårdsmateriel och skyddsutrustning till svenska regioner.

– Det finns en brist på skyddsmateriel och jag vill understryka att vi är mycket medvetna om situationen, säger Lena Hallengren.

Flera EU-länder har infört exportrestriktioner på medicinsk skyddsutrustning och som en följd av detta satt en leverans med tiotusentals ansiktsmasker på väg till Sverige fast i Tyskland. En leverans som efter viss lättnad av restriktionerna nu släppts fram:

– Vi är glada att ha säkrat den här leveransen och vet att fler är på gång, säger Hallengren, och påpekar att Sverige är starkt kritiska till de inre restriktionerna.

Extra kostnader i vården ska täckas

Socialministern meddelade under pressträffen också att den extra ändringsbudget som aviserats av regeringen tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet kommer att ersätta vården för extra kostnader på grund av virusutbrottet.

– Pengar ska inte, de får inte och de kommer inte att vara ett problem i kampen mot covid-19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet