Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Folkhälsomyndigheten: Kraftig ökning av antalet covidfall

Folkhälsomyndigheten: Kraftig ökning av antalet covidfall

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten ser en kraftig ökning av antalet covidfall i Sverige. Det säger myndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

– Ökningen syns i alla åldrar, men främst på särskilda boenden för äldre och inom hemtjänsten, säger hon under en pressträff. 

Socialminister Jakob Forssmed (KD), Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell och Socialstyrelsens krisberedskapschef Taha Alexandersson höll på fredagen en pressträff med anledning av den ökande smittspridningen av covid-19.

Enligt Karin Tegmark Wisell har antalet covidfall ökat kraftigt i Sverige – mellan vecka 47 och 48 ökade antalet bekräftade fall med 58 procent.

– Vi har en ganska omfattande sjuklighet i befolkningen på samma sätt som vi haft under de gångna åren, den här tiden på året, säger hon.

Utöver spridningen av covid-19 ökar även spridningen av andra luftvägsinfektioner, så som influensan och RS-viruset.

– Vi är i ett förändrat epidemiologiskt läge, vi har många smittor som sprids och vi vet efter så lång tid in i pandemin hur vi kan göra för att skydda oss – vaccinerna är avgörande, säger Tegmark Wisell.   

Inga planer på nya restriktioner

Trots att vi befinner oss i en ny fas är pandemin inte över, säger Jakob Forssmed. På frågan hur långt man är ifrån att införa nya restriktioner svarar han:

– Regeringen har inga planer på att införa restriktioner eller nya smittskyddsåtgärder. Vi följer utvecklingen noga, men budskapet i dag är tydligt – vi behöver vaccinera oss och stanna hemma om vi är sjuka.

1 300 patienter vårdas

Det ökade antalet sjuka har bidragit till att hälso- och sjukvården nu är under hög belastning. Enligt Socialstyrelsens krisberedskapschef, Taha Alexandersson, har det att göra med smittspridningen av flera olika virus. Vad gäller antalet patienter som vårdas för covid-19 ser man en tydlig ökning i jämförelse med förra veckan.

– Tittar vi på antalet patienter som vårdas för covid-19 på landets sjukhus är det cirka 1 300 patienter. Det är en tydlig ökning från förgående vecka som motsvarar ungefär 43 procent. Vi ser också en ökning på antalet inläggningar på intensivvården, även om det är betydligt färre patienter det rör sig om, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.