Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kommer återkomma till det” – Hör Oscar Sjöstedt (SD) om nya budgetförslaget och hur det påverkar koldioxidutsläppen. Foto: Erik Simander/TT

Regeringen och SD föreslår sänkt bensin- och dieselskatt

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Sverigedemokraterna kommer nu med sitt första budgetutspel – som rör drivmedel och transporterna. Bland annat ska skatten på bensin och diesel sänkas så att priset blir en krona lägre per liter vid pump, från och med den 1 januari 2023.

Under torsdagen kom regeringen och Sverigedemokraterna med sitt första gemensamma budgetförslag. Och för den som har hängt med under valrörelsen är förslagen bekanta.

Det tre åtgärderna som presenteras är sänkt skatt på bensin och diesel, sänkt reduktionsplikt och bibehållet reseavdrag, med förstärkning för arbetsresor.

– Bensin och dieselskatt är ett förslag i en kombination av åtgärder. 6,7 miljarder kronor satsar vi på att sänka skatten redan nu till årsskiftet, säger SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till SVT.

Kommer ta tid att minska utsläppen

Hur går budgetförslagen ihop med  att vi måste minska koldioxidutsläppen drastiskt till 2030?

– Vi kommer att återkomma till det, men det finns väldigt mycket spännande ny teknik. Det finns också saker att göra på infrastruktursidan, säger han och understryker att det kommer att ta tid.

Ska man då räkna med ökade utsläpp den närmaste tiden?

– Det vet jag faktiskt inte. Det beror på en mängd faktorer.

Vill sänka reduktionsplikten till EU:s miniminivå

Energiskatten på bensin och diesel ska sänkas med 80 öre per liter tillfälligt. Åtgärden föreslås träda i kraft den 1 januari 2023 och priset vid pump bedöms med förslaget sänkas med en krona per liter, inklusive mervärdesskatt.

Partierna vill därtill tillsätta en utredning med ambitionen att sänka reduktionsplikten till EU:s miniminivå om 6 procent. I budgetpropositionen för 2023 kommer regeringen och Sverigedemokraterna även att avisera att reseavdraget ska behållas i sin nuvarande form. Det innebär att den nya modellen för skattelättnader för arbetsresor som skulle ha trätt i kraft vid årsskiftet inte införs.

– Den gamla regeringens reseavdrag lägger vi i papperskorgen helt och hållet. I stället höjer vi milersättningen upp till 25 kronor. Den har legat still på 18,5 kronor i nästan 13 år nu, trots prisökningar i övrigt. Det är primärt för de som har långt att köra till jobbet, säger Oscar Sjöstedt.

Själva budgeten kommer att presenteras först den 8 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.