Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I dag är risken uppenbar att man får tillgång till så många välfärdsförmåner att många inte börjar arbeta över huvud taget”, säger statsminister Ulf Kristersson.

Regeringen och SD vill att nyanlända ska jobba sig till välfärden

Uppdaterad
Publicerad

Efter det dödliga terrordådet och besök i Bryssel befinner sig statsminister Ulf Kristersson (M) i Umeå där Moderaternas partistämma pågår för fullt. Samtidigt föreslår regeringen och SD nu ännu en bidragsreform, som ska göra att nyanlända behöver kvalificera sig till välfärden.

– Vi vill se mer av koppling mellan jobb, skatteinbetalningar och välfärd, säger Kristersson till SVT:s Morgonstudion.

Under torsdagen inleddes M-stämman, som pågår fram till söndag. Stämman, som äger rum vart fjärde år, är Moderaternas högst beslutande organ.

På fredagen skrev statsministern också en debattartikel i Dagens Nyheter tillsammans med företrädarna för de andra Tidöpartierna, Ebba Busch (KD), Johan Pehrson (L) och Jimmie Åkesson (SD).

Regeringen och SD skriver bland annat att de vill minska drivkrafterna för nyanlända och icke-medborgare som söker sig till Sverige. Som en del i detta har de nu tillsatt en utredning som ska se över hur dessa människor kan kvalificera sig till välfärden genom arbete, och inte omedelbart få tillgång till ersättningar och bidrag.

”Bättre att arbeta sig in i välfärden”

”Vår förda politik syftar till två saker: Dels att minska drivkrafterna att invandra till Sverige enbart i syfte att nyttja våra generösa välfärdsförmåner. Dels att stärka viljan att integreras bland de som redan är här”, skriver partiföreträdarna.

– Sverige har till skillnad från många länder något som vi kallar bostättningsbaserad välfärd, det vill säga att man i princip får tillgång till alla våra välfärdssystem genom att bara bo och vara i Sverige, och det tror vi i grund och botten är en dålig idé. Det är bättre att man arbetar sig in till välfärden. Genom arbete så kvalificerar man sig successivt till olika förmåner som finns, säger Kristersson i Morgonstudion.

Förslaget beskrivs som en del av en pågående, större bidragsreform, där de andra två delarna är ett aktivitetskrav och ett bidragstak.

– Jag tror att principen är väldigt viktig att slå fast: att kan man jobba så ska man jobba och försörja sig själv, säger Ulf Kristersson.

Hör mer av intervjun med statsminister Ulf Kristersson i Morgonstudion, där de också pratade om terrordådet i Bryssel och det pågående gängvåldet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.