Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är ett våld som vi aldrig tidigare sett i Sverige”, säger statsminister Ulf Kristersson (M) om skjutningarna i Uppsala. Foto: Mickan Palmqvist/TT/SVT

Så vill Ulf Kristersson (M) stoppa gängvåldet

Uppdaterad
Publicerad

”Helt förfärligt”. Så beskriver Ulf Kristersson (M) den senaste tidens gängvåld som skakat Sverige. Statsministern är dock hoppfull att kommande lagändringar ska vända trenden.

– Nya gränser passeras hela tiden. Det är mördade barn, mördade anhöriga och mördade människor som så vitt vi vet inte ens var måltavlan, säger han till SVT.

De senaste veckorna har det svenska gängvåldet blossat upp på nytt. Detta bland annat med flera dödsskjutningar i Uppsala där gängledaren Rawa Majid, även känd som ”Kurdiska räven”, pekats ut som central gestalt.

Statsminister Ulf Kristersson (M) beskriver våldsvågen som ”helt extrem” när SVT träffar honom i samband med riksmötets öppnande på tisdagen.

– Det är ett våld som vi aldrig sett i Sverige någon gång förut. Det är människor som är beredda att göra precis vad som helst, säger han och fortsätter:

– Vi måste få fast de människor som är själva hjärnorna i de här systemen. De måste bort så att de inte kan rekrytera in nya. Det här bevisar att vi måste ta i med hårdhandskarna.

Preventiv avlyssning och skärpta straff

Med ”hårdhandskar” menar Kristersson den politik som regeringen redan för. Som exempel på kommande åtgärder nämner han lättade sekretessregler som ska underlätta samarbete mellan exempelvis polis och socialtjänst. Han pekar också på polisens utökade möjligheter till preventiv avlyssning samt de skärpta straffen för vapenbrott som enligt statsministern väntas träda i kraft inom kort.

– Redan nu i oktober träder några av de nya lagarna i kraft. Det går fort nu och det är omfattande förändringar.

– Sedan har jag respekt för att många tycker att det tar lång tid. Det tar för lång tid att ändra lagar just nu i Sverige och därför gör vi allt vi kan för att skynda på det arbetet.

Hör Ulf Kristersson (M) om gängvåldet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängkonflikt i Uppsala

Mer i ämnet