Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen tillsätter en utredning för att kunna hyra fängelseplatser utomlands och avlasta anstalterna i Sverige. Foto: Pontus Lundahl/TT

Regeringen och SD vill hyra fängelseplatser utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Den skriande platsbristen i svenska fängelser gör att regeringen och Sverigedemokraterna vill hyra anstaltsplatser utomlands.

Tidöpartierna går nu vidare med löftet om att utreda frågan – och tillsätter en utredning som ska vara klar om ett år.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) höll på torsdagen en pressträff tillsammans med Adam Marttinen (SD), ledamot i justitieutskottet, och Ingemar Kihlström (KD), kriminalvårdspolitisk talesperson.

De presenterade en utredning som ska undersöka möjligheten att hyra fängelseplatser utanför Sverige och ”ta fram utkast till avtal med en eller flera lämpliga stater”.

– Syftet med uppdraget är att få avtal på plats som möjliggör för Sverige att hyra anstaltsplatser utomlands och på det sättet avlasta Kriminalvården här hemma, säger Strömmer.

”Måste pröva nya vägar”

Målet är att det ska förverkligas ”så snart som möjligt”, allra helst denna mandatperiod.

– I det läge vi nu befinner oss, och när vi blickar framåt, så måste vi vara beredda att pröva nya vägar.

Regeringspartiet Liberalerna, som röstade nej till förslaget på partiets landsmöte i november, nobbade enligt Expressen dagens pressträff.

– Det är ingen hemlighet att liberaler inte gillar det här, säger en källa till tidningen.

På frågan varför partiet inte är med på pressträffen svarar justitieministern att de inte hade möjlighet men att Liberalerna står bakom utredningen.

Uppdrag till Kriminalvården

Utredningsuppdraget innehåller flera olika delar, och ska redovisas i december nästa år.

– Övergripande handlar det om att utreda dels de juridiska förutsättningarna för det här, dels vilka kostnader som är förenade med det och ett stort antal mer praktiska och organisatoriska frågor, säger Gunnar Strömmer.

Vid behov ska utredaren Mattias Wahlstedt kunna föreslå ”nödvändiga författningsändringar” för att möjliggöra genomförandet.

Kriminalvården har tidigare fått i uppdrag att ta fram en långsiktig utbyggnadsplan för åren 2024-2033, vilken ska redovisas den 15 december.

Enligt en delredovisning är det möjligt att skapa ytterligare 2 000 platser genom förtätning, alltså att i högre grad placera fler än en intagen i varje rum. Det uppges motsvara 5-6 stora anstalter och ett häkte.

Så står det i tidöavtalet

Under punkten ”En utredning om att hyra anstaltsplatser utomlands” i Tidöavtalet står:

Möjligheten att hyra anstaltsplatser i andra länder ska utredas med syfte att få ett avtal på plats om att hyra anstaltsplatser i jämförbara länder i Sveriges närområde för att avhjälpa platsbristen i svensk kriminalvård. Utredningen ska även överväga en permanent ordning där fängelseplatser kan hyras utomlands när kapacitetsbrister uppkommer eller för att användas för intagna som dömts till utvisning på grund av brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.