Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna presenterar ett förslag på en sänkning av drivmedelsskatten. Foto: Claudio Bresciani / TT

Regeringen: Skatten på bensin och diesel ska sänkas

Uppdaterad
Publicerad

Från och med årsskiftet ska skatten på drivmedel sänkas. Det föreslår regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna.

– Vi vet att det är tungt för många familjer nu. Inflationen slår stenhårt och brett över hela landet, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på en pressträff.

Sänkningen ska enligt förslaget träda i kraft den 1 januari 2024. Bensinskatten sänks med 1 krona och 64 öre per liter, inklusive moms, enligt regeringen och Sverigedemokraterna.

För konsumenten blir skillnaden en sänkning på 60 öre per liter vid årsskiftet.

Under pressträffen uppgav de även att dieselskatten sänks med 43 öre per liter, så att den kommer ligga på EU:s miniminivå. Också skatten på jordbruksdiesel sänks.

Anledningen till att bensinskatten sänks mer är enligt Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomiskpolitiske talesperson, att reduktionsplikten kommer ha en mindre inverkan på bensinpriset än på dieselpriset.

– Vi tycker det är rätt och rimligt, eftersom de flesta personbilar är bensinbilar, att lägga extra fokus på bensinskatten, säger han.

Sänkningen kostar staten sammanlagt 6,48 miljarder kronor.

Sänkta drivmedelspriser ett vallöfte

Regeringspartierna och Sverigedemokraterna gick till val på att sänka drivmedelspriserna. Nu säger Ebba Busch att de håller vad de lovat.

– Jag har noterat mycket av den besvikelse som funnits under vintern. Den har varit ett uttryck över hur tufft läget är. Nu levererar vi på våra vallöften, säger hon.

Skattesänkningen ska förhoppningsvis göra att livsmedelspriserna sjunker i landet, enligt Ebba Busch.

– Nu använder regeringen alla verktyg vi har för att det ska bli lite billigare att producera, transportera och sälja maten.

S: ”Svenska folket luttrade”

Mikael Damberg, finanspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, säger till SVT att det inte är första gången regeringen och Sverigedemokraterna utlovar sänkta drivmedelspriser utan att nå upp till den sänkning som utlovades inför valet.

– Jag tror det svenska folket är ganska luttrade med löften om sänkt pris vid pump. Förra gången lovade man stora sänkningar och det blev 14 öre. Vi får väl se vad effekten verkligen blir för de som kör bensinbil, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.