”Hittills har vi klarat av detta, men det är en enorm logistisk uppgift vi står inför”, säger migrationsminister Morgan Johansson. Foto: TT

Regeringen om Migrationsverkets prognos

Uppdaterad
Publicerad

Dagens situation är inte hållbar i längden. Det säger migrationsminister Morgan Johansson och finansminister Magdalena Andersson angående Migrationsverkets nya flyktingprognos.

– Hittills har vi klarat av detta, men det är en enorm logistisk uppgift vi står inför, säger migrationsminister Morgan Johansson.

Morgan Johansson talar också om behovet av en lag som tvingar alla kommuner att ta emot asylsökande och om delat ansvar inom EU. 

– Detta är inte hållbart på sikt för Sverige, säger Morgan Johansson och påpekar att EU-länderna måste dela på asylmottagandet på ett bättre sätt.

Migrationsministern kommenterade också de samtal som förs om en eventuell uppgörelse i migrationsfrågan. Han säger att de är viktigt med en blocköverskridande uppgörelse och i morgon kommer ett möte mellan regeringen och oppositionspartierna att hållas.

”Behöver både låna och spara”

Magdalena Andersson sade att regeringens budget inte kommer att påverkas av den nya situationen.

– Men vi kommer både att behöva låna och spara pengar för att klara detta. Den här kostnadsutvecklingen är inte hållbar, säger Magdalena Andersson.

I arbetet kommer vissa områden att värnas, till exempel vård, skola och omsorg samt åtgärder som skapar jobb.

– Det kommer att ta längre tid att nå balans i de offentliga finanserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.