Foto: SVT

Regeringen överväger fria hyror i nybyggen

Publicerad

Hyrorna i nybyggda hus kan komma att sättas helt fritt och individuellt. Regeringen överväger en förändring av hyressystemet som är kontroversiell. Ett litet steg närmre marknadshyror, säger bostadsprofessor Hans Lind på KTH.

– Jag betalar 9.500 kronor i månaden för en tvåa på 55 kvadrat som är nybyggd och fräsch. Jag tycker faktiskt att det är ganska okej, säger Johan Gunnarsson som bor på Kungsholmen i centrala Stockholm.

Men hans granne tycker annorlunda.

– Det är lite dyrt. För mig är detta gränsen, säger Hafedh Ali.

Hyresgästerna förhandlar fram hyran

Regeringen funderar på att släppa hyrorna fria i nybyggda hus. Då skulle varje hyresgäst förhandla fram sin egen hyra med den som äger huset, redan innan det är färdigbyggt. Idéen framkom i regeringens budget för nästa år och kommer att beredas under hösten.

– Vi överväger, vi har inte bestämt oss ännu, att diskutera alternativa sätt att sätta hyror som är frikopplade från bruksvärdessystemet, säger bostadsminister Stefan Attefall (KD).

Bostadsministern tror att det kan öka förutsägbarheten hos de som ska bygga, så de vet hur mycket hyra de kan ta ut redan innan de byggt sitt hyreshus. På så sätt skulle det kunna byggas fler hyreslägenheter, tror ministern.

”Kommer leda till att den som betalar högst får lägenheten”

– Sannolikt vet också bostadsministern att det här inte kommer leda till en enda ny bostad. Det kommer bara göra det besvärligt för de som är i desperat behov av en bostad, säger Barbro Engman som är Hyresgästföreningens ordförande.

– Det här blir ju ett läge där den som är beredd att betala högst också kommer att få den här lägenheten. Och närmare marknadshyror än så kan man inte komma, säger hon.

Är det ett steg mot marknadshyror?

– Det är ett litet, litet steg men inte något stort steg, säger bostadsprofessor Hans Lind på KTH.

Han tror inte att hyrorna i vanliga nybyggda lägenheter kommer påverkas särskilt, eftersom han anser att de redan är marknadsmässiga. Däremot skulle hyrorna kunna stiga i exklusiva bostäder.

– Ja, det tror jag man ska räkna med. Och kanske vågar man också bygga lite mer exklusiva lägenheter om man nu kan ta betalt för det, säger Hans Lind.

Tanken är att hyran i de nybyggda husen ska gälla de första 15 åren, för att sedan anpassas till den allmänna hyresnivån.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.