Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) presenterar åtgärder mot den grova organiserade brottsligheten på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen: Nationell strategi för att bekämpa gängen ska tas fram

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ska ta fram en nationell strategi för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Det sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid Folk och Försvars rikskonferens på tisdagen.

– Det är helt avgörande att vi inte tillåter oss själva att trubbas av eller ge upp.

Sverige har redan nationella strategier mot terrorism och mot våldsbejakande extremism. Regeringen vill nu att det upprättas en liknande strategi mot gängen, säger Gunnar Strömmer:

– Vi måste få till en helt annan samlad systemkraft för att trycka tillbaka gängen.

Vill öka polisens förmåga

Regeringen avser inom kort att ge Polismyndigheten ett särskilt uppdrag att öka polisens operativa förmåga. Tanken är att öka effektiviteten hos den nationella operativa avdelningen, NOA, och polisens nationella forensiska centrum, NFC.

Regeringen vill även se över en lag som förbjuder deltagande i kriminella gäng. Strömmer beskriver brottsligheten som ”systemhotande” och gör jämförelsen med inhemsk terrorism.

S: Vissa förslag kontraproduktiva

Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi säger till SVT att flera av förslagen är bra, men menar samtidigt att vissa av dem, bland annat visitationszoner, är ”riktigt dåliga” och direkt kontraproduktiva. Han saknar preventiva åtgärder för att stoppa gängens nyrekryteringar.

– Det spelar ingen roll hur hårda straff vi har om barn kommer in i den grova brottsligheten.

Polisförbundet positivt

Polisfackets ordförande Katharina von Sydow säger att många av åtgärderna var efterfrågade bland förbundets medlemmar, exempelvis utökade möjligheter till hemlig avslyssning. Hon lyfter även de ökade resurserna till NFC som ett steg i rätt riktning.

– NFC är en flaskhals, så det är viktigt att det finns resurser där så att utredningar blir färdiga så fort det bara går.

Den nya strategin och regeringens högre krav på polisens effektivitet välkomnas av rikspolischefen Anders Thornberg.

– Det är ett synnerligen allvarligt läge vi har i vårt land med sprängningar och skjutningar på gator och torg, säger han.

Thornberg: Välfärdsbrotten större än narkotika

Samtidigt ökar brotten i välfärdssektorn. Enligt Anders Thornberg beräknar man att den kriminella ekonomin uppgår till mellan 100 och 150 miljarder om året. Välfärdsbrottsligheten står för cirka 20 miljarder och är därmed en större inkomstkälla än både narkotika och bedrägerier.

– De kriminella finns där pengarna finns, säger Thornberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.