Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Något helt annat än budskapet före valet” – Hör Magdalena Anderssons (S) kritik mot regeringens strategi mot gängbrottslighet.

Magdalena Andersson (S) sågar strategi mot gängkriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Magdalena Andersson (S) sågar regeringens nya förslag om en ny strategi för att hantera gängkriminaliteten och anser att den är senfärdig.

– Man måste satsa på åtgärder för att ungdomar inte ska komma in i kriminaliteten, alltså stoppa nyrekryteringen, säger Magdalena Andersson.

Under en pressträff på rikskonferensen Folk och Försvar på tisdagen meddelade justitieminister Gunnar Strömmer (M) att en ny nationell strategi för att bekämpa den organiserade brottsligheten, motsvarande de nationella strategier som finns mot terrorism och mot våldsbejakande extremism, ska tas fram.

Mer resurser ska ges till Nationellt forensiskt centrum, NFC, och Polismyndigheten får i uppdrag att öka polisens operativa förmåga.

”Helt annat budskap före valet”

Men åtgärderna mot gängkriminaliteten är senfärdiga. Det anser Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

– Före valet försökte Ulf Kristersson (M) ge intryck av att man hade en strategi. Nu får vi, flera månader efter att han tillträtt, reda på att man nu ska tillsätta personer för att ta fram en strategi. Det är något helt annat än budskapet före valet, säger Magdalena Andersson (S).

Enligt Magdalena Andersson måste regeringen satsa mer på det förebyggande arbetet.

– Man måste satsa på åtgärder för att ungdomar inte ska komma in i kriminaliteten, alltså stoppa nyrekryteringen. Där är regeringen alldeles för svag.

Hör mer av Magdalena Anderssons (S) kritik i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.