Regeringens plan består av 55 åtgärder, varav flera presenterats tidigare. Foto: Lars Schröder/TT

Regeringen vill fasa ut plasten – presenterar handlingsplan

Uppdaterad
Publicerad

Användningen av plast i Sverige måste minska, konstaterar regeringen, som nu presenterar en handlingsplan för att minimera förpackningarnas påverkan på klimat och miljö.

– Det här är helt nödvändigt för att vi ska ligga längst fram i klimatomställningen, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).

Handlingsplanen som regeringen tagit fram består av 55 åtgärder, bland annat i form av nya mål, uppdrag till myndigheter och budgetsatsningar. Flera av dem har presenterats tidigare, och fokus ligger på att minska användningen och förbättra möjligheterna till återvinning, enligt Annika Strandhäll (S).

Bland de åtgärder som presenterades för första gången idag finns bland annat ett nytt mål för producenterna. Senast 2030 ska svenska plastförpackningar i genomsnitt innehålla 30 procent återvunnen råvara, meddelar miljöministern.

– Det här tror vi kan driva på att man redan från början designar plastprodukter på ett bättre sätt. Det är ett nyckelmål i handlingsplanen.

Antalet engångsmuggar ska halveras

I handlingsplanen ingår också nya åtgärder för engångsförpackningar, som regeringen presenterade för första gången i höstas.

Målet är att att användningen av engångsmuggar och -matlådor ska minska med 50 procent fram till 2026. Från och med den 1 januari 2024 ska den som serverar mat eller dryck i sådana också kunna erbjuda återanvändbara alternativ, enligt Strandhäll, som understryker att mycket arbete återstår.

– Vi befinner oss bara i början av omställingen av plasten. Det här är våra första nationella handlingsplan. Utmaningarna är stora, säger miljöministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.