Jämställdhetsministern Åsa Regnér (S) talar under #metoo-manifestationen mot sexuella trakasserier och övergrepp som hålls på Segels torg. Foto: Claudio Bresciani / TT

Regeringen reagerar – bjuder in till möte

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen bjuder på måndag in arbetsmarknadens parter till ett möte om sexuella övergrepp. Och före årsskiftet kommer regeringen med förslag om flera skärpningar i sexualbrottslagstiftningen.

Det var vid söndagens manifestation mot sexuella trakasserier och övergrepp under #metoo som jämställdhetsminister Åsa Regnér berättade att hon, tillsammans med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, kommer att bjuda in arbetsmarknadens parter.

– För att ta hand om det vi fått höra i debatten kommer vi att samla myndigheter, arbetsgivare, fackliga organisationer för att se vad det är ytterligare vi möjligtvis behöver göra. För så här kan vi inte ha det, säger Åsa Regnér.

Kampanjen #MeToo

Imorgon måndag kommer Åsa Regnér och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson gå ut med en inbjudan till arbetsmarknadens parter.

Skärpt lagstiftning

Utöver denna åtgärd meddelade även jämställdhetsministern att regeringen avser skärpa sexualbrottslagstiftningen på flera områden. Före årsskiftet kommer det att läggas ett förslag som bland annat innehåller ett införande av samtycke och skärpt straff för grova övergrepp i sexualbrottslagstiftningen.

Männen behövs

Sedan tidigare har regeringen föreslagit att en miljard kronor läggs på ett paket mot våld mot kvinnor med fokus på att förebygga våldet. Männen behövs också i detta arbete enligt Åsa Regnér.

– Om inte män också visar sin respekt för kvinnor eller deltar i det här arbetet, och om vi inte talar med pojkar och män om jämställdhet, då kommer vi inte tillräckligt långt, säger Åsa Regnér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet