Regeringen stödjer det kompromissförslag om minimilöner som EU-kommissionen har tagit fram. Arkivbild. Foto: TT

EU-nämnden stödjer regeringen om minimilöner

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet i riksdagens EU-nämnd stödjer regeringens linje om att förhandla vidare om direktivet om minimilöner i EU.

M, KD och SD var emot och litar inte på att det slutar väl för den svenska modellen för lönebildning. Även Danmark är besvikna över att riksdagens EU-nämnd stöttat regeringens linje.

– Jag är väldigt glad över att det finns ett brett stöd och att det finns en majoritet för att vi ska fortsätta förhandla, stå upp för det vi åstadkommit och göra allt vi kan för att värna den svenska lönebildningsmodellen, säger dock arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) efter ett samråd med EU-nämnden.

På måndag deltar hon i ett möte med EU-ländernas arbetsmarknadsministrar. De ska slå fast ministerrådets linje inför förhandlingarna med EU-kommissionen och EU-parlamentet om direktivet om minimilöner i EU.

Finns red-lines

Regeringen och riksdagen har hittills motsatt sig direktivet, åtminstone att det skulle gälla i Sverige. Farhågorna har varit att det ska leda till att fack och arbetsgivare förlorar makten att sätta löner genom att politiker istället gör det genom att lagstifta. Men regeringen vill nu förhandla vidare, i hopp om att Sverige ska få viktiga undantag från direktivet.

Samtidigt avser regeringen att lägga till ett uttalande till protokollet, om svenska gränser i de fortsatta förhandlingarna. Det är dock inte rättsligt bindande.

– Det är för oss viktiga red-lines. Om det skulle komma krav från EU-parlamentet som vill gå i en annan riktning kan vi luta oss mot det svenska yttrandet och vad vi står för, säger Nordmark.

Men Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna stödjer inte regeringen. Det finns ingen garanti för undantag för Sverige.

– Det finns stora risker med det här. EU-domstolen skulle kunna välja att tolka det här direktivet allmänt och då får vi det vi velat undvika, säger Tobias Billström (M).

Moderaterna har konsekvent varit emot den här utvecklingen och det är viktigt att Sverige får bestämma själv över den svenska arbetsmarknaden.

LO och Svenskt Näringsliv inte helt lugna

Det minst dåliga nu är att låta regeringen fortsätta förhandla, anser Centerpartiet.

– De får se till att städa upp den röra de har skapat, med uppdraget att den svenska modellen inte får stryka på foten, säger Annica Qarlsson (C).

Sverige och Danmark har hittills varit ledande i motståndet mot EU-minimilöner, av oro för att det skulle underminera den nordiska lönesättningsmodellen.

LO och Svenskt Näringsliv skulle helst se att direktivet inte alls blev av och är inte helt lugna inför de förhandlingar som ska ta vid.

Besvikna danskar

Danska regeringen reagerar med besvikelse sedan majoriteten i den svenska riksdagens EU-nämnd stöttat regeringens linje om att släppa fram kompromissförlaget.

Danmark tycks ha förlorat sin viktigaste allierade i försöket att undvika att minimilönerna antas, skriver den danska nyhetsbyrån Ritzau. De nordiska grannländerna har till nu gemensamt fört kampen mot direktivet.

Hoppet har varit att Danmark och Sverige ska undantas från direktivet, men utan Sverige fruktar Danmark att landet inte längre lever upp till undantagsreglerna.

Danmarks tillförordnade arbetsmarknadsminister Mattias Tesfaye (S) betonar att regeringen inte vill ändra den danska arbetsmarknadsmodellen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer