Miljardsatsning på likvärdig cancervård

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kommer att satsa 500 miljoner kronor årligen på en mer likvärdig cancervård över landet.​

Ett bra besked till landets cancerdrabbade, säger Ung cancers generalsekreterare Julia Mjörnstedt när hon får höra om satsningen.

– Som det ser ut just nu så får de ta reda på i vilket landsting man är bäst på att behandla olika cancerformer. Man kan inte garanteras bäst vård i landstinget där man bor.

Totalt ska 2 miljarder kronor uppfylla Löfvens vallöfte från i somras att ingen cancersjuk ska behöva vänta mer än fyra veckor på vård.

– Jag tror att de här pengarna kan bidra till att öka likvärdigheten så att oavsett var man bor i landet kan känna sig trygg med den cancervård man får, säger folkhälsominister Gabriel Wikström (S).

Exakt hur pengarna ska fördelas är ännu inte färdigt.

– Det får vi återkomma till. Vi måste se exakt vilka behov som finns i respektive landsting, säger han.

Stora skillnader

Socialstyrelsen har i flera studier jämfört hur lång tid cancerpatienter får vänta mellan remiss och behandling utifrån var de bor. Skillnaderna mellan landstingen är mycket stora, och inför årets val ville alla partier också se fler platser och stärka statens inflytande över vården i landstingen. Nu utlovar regeringen 500 miljoner kronor årligen under den kommande mandatperioden.

– Det är inte acceptabelt att vården ska vara beroende av var man är folkbokförd, säger Gabriel Wikström.

En tänkbar åtgärd kan vara att införa så kallade standardiserade vårdförlopp, menar han.

– Det kan handla om att man beskriver vilka utredningar och behandlingar som ska göras inom respektive cancerdiagnos och att man sätter upp maximala tidsgränser.

Väntan på cancervård

Variationerna för cancervården är stora i landet. Det visar Socialstyrelsens senaste granskning från 2013 när det gäller väntetiderna för nio vanliga cancersjukdomar.

* I Västmanland går det i snitt åtta dagar från första specialistbesök till dess att behandlingen inleds för den som har bröstcancer. I Dalarna är motsvarande tid 32 dagar.

* I Jämtland går i snitt 15 dagar mellan första läkarbesöket och till det att patienten informeras om diagnosen elakartad hudcancer, malignt melanom. På Gotland är motsvarande siffra 55 dagar.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.