Bostads-, stadsutvecklings- och it-minister Mehmet Kaplan, statsminister Stefan Löfven, finansminister Magdalena Andersson och närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Foto: TT

Regeringen satsar på jobb och bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen lägger fram ett jobbpaket på tio miljarder kronor per år i höstens budget. Jobbpaketet innehåller satsningar på bland annat bostadsbyggande, infrastruktur, stärkt export, vuxenutbildning och jobbmatchning.

Det handlar bland annat om att 8,5 miljarder kronor satsas på jobben 2016. Satsningen byggs ut till 10 miljarder per år under 2017, 2018 och 2019.

I satsningen ingår ett investeringsstöd för små hyreslägenheter på 1,9 miljarder kronor 2016, en kommunbonus på 1,85 miljarder kronor för kommuner som ser till att många bostäder byggs och en miljard för upprustning av miljonprogrammens bostäder.

Höstbudgeten 2015

Vid dagens presskonferens i Barkarbystaden i Järfälla utanför Stockholm sa statsminister Stefan Löfven (S) att det nu är slut med den negativa utvecklingen som han menade kännetecknade de åtta borgerliga regeringsåren.

”Nu påbörjar vi vändningen”

De prioriterade satsningarna ligger på jobb, skola och klimat och finns med i budgeten som regeringen förhandlat fram med Vänsterpartiet.

– Nu påbörjar vi vändningen. Sverige ska kännetecknas av fler jobb, bättre skolresultat och en klimatpolitik som är på riktigt, sa statsministern som med sig på presskonferensen hade finansminister Magdalena Andersson (S), bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) och näringsminister Mikael Damberg (S).

– Nu är det slut med nedskärningsagendan, nu vänder vi utvecklingen för Sverige och vi gör det med den nya jobbagendan, sa statsministern.

Jobbsatsningens ”tre ben”

En fråga som varit i fokus under en längre tid är regeringens mål att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Målet är frågasatt och många menar att det helt enkelt inte är realistiskt.

Under presskonferensen sade Stefan Löfven att Sverige år 2019 ska ha 4,5-5 procents arbetslöshet – att jämföra med Konjunkturinstitutets uppskattning att arbetslösheten 2019 kommer att ligga på 6,6 procent.

Statsministern berättade om jobbsatsningens ”tre ben”: investeringar för framtiden, en aktiv näringspolitik och utbildning för rätt kompetens.

– Företag tvingas dra ner på verksamheten för att man inte hittar rätt arbetskraft. Det kan inte fortsätta, sa statsministern.  

Han kallar siffran på 400.000 arbetslösa för ”ett enormt slöseri”. Statsministern menar att det är paradoxalt eftersom det finns 80.000 lediga jobb.

– Vi ska steg för steg ta oss till EU:s lägsta arbetslöshet 2020, tillade han.

Stimulans till kommuner för byggande

Vid presskonferensen sa bostadsminister Mehmet Kaplan att en särskild satsning på 300 miljoner görs för att ge en stimulans till byggande av bostäder för studenter och unga.

Totalt satsas 5,5 miljarder kronor på ökat bostadsbyggande. Nästa år ”växlar man upp” till 6,1 miljarder.

Bostadsministern lyfte också fram byggbonusen på 1,85 miljarder kronor som ska stimulera snabbt byggande i Sveriges kommuner.

– Vi har en exceptionell situation och det krävs att vi investerar, sa Mehmet Kaplan.

Digitaliserning och nyindustralisering

Näringsminister Mikael Damberg berättade vid presskonferensen om regeringens satsning på nyindustrialisering av Sverige. Det handlar om digitalisering och automatisering. Femtio miljoner avsätts till det under nästa år. I satsningen ingår även stöd till regional utveckling och export.

Enligt Damberg investeras sammanlagt 415 miljoner kronor på tillväxt och regional utveckling.

”Stort och helt nödvändigt”

Vid presskonferensen sa finansminister Magdalena Andersson att 68 miljarder kronor kommer att gå till regeringens ”jobbagenda” under mandatperioden.

– Det är väldigt stora och helt nödvändiga investeringar som Sverige behöver. Det har krävt tuffa prioriteringar, sa hon.

Finansministern lyfte fram satsningen på kompetens och matchning,  bland annat satsningar på Komvux, yrkesvux och folkhögskolorna.

– Totalt handlar det om 14.000 nya utbildningsmöjligheter.

Komplettering och validering

Enligt Magdalena Andersson satsar regeringen också stort på kompletterande utbildningar för personer som flyttar till Sverige som har en utbildning. Hon nämnde bland annat att fler nyanlända ska få sin yrkesutbildning validerad till svenska förhållanden.

Hon påpekade att omkring 30 procent av alla syrier som kommer till Sverige har eftergymnasial utbildning.

– Investeringarna i aktiv arbetsmarknadspolitik blir totalt ytterligare en miljard nästa år, sa Magdalena Andersson.

Vad är nytt?

När en regering redovisar satsningar och siffror på det här sättet, kan det vara svårt att urskilja vad som är nytt och vad som tidigare presenterats.

– Börjar man titta lite mer noggrant på siffrorna ser man att av de 8,5 miljarderna, som dagens satsning summerar till, är 5,5 miljarder redan presenterat. Det nya var alltså ungefär 3,5 miljarder, säger Mats Knutson, SVT:s inrikespolitiska kommentator.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2015

Mer i ämnet