Clara Berglund, ordförande för paraplyorganisationen Svensk Kvinnolobby, och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Foto: SVT

Feministisk budget välkomnas av kvinnolobby

Uppdaterad
Publicerad

Slopat vårdnadsbidrag och miljarder till äldreomsorgen. Det är två feministiska förslag som lades fram i höstbudgeten, enligt regeringen. Jämställdhetsministern mötte i Gomorron Sverige Sveriges Kvinnolobby för att diskutera hur reformerna främjar jämställdheten mellan könen. – Vi försöker ha ett systematiskt tänkande om att påverka människors liv, säger Åsa Regnér (S).

När den rödgröna regeringen med S och MP bildades efter valet ifjol presenterade man sig som en uttalad feministisk regering. När man nu lägger fram sin höstbudget lyfter jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) fram flera exempel på hur regeringen vill återspegla feminismen i sin ekonomisk politik.

– Vi har gjort åtgärder som främjar sektorer i samhället där kvinnor arbetar, eller där man vet att jämställdhet gynnas genom att kvinnor får bättre inkomster och arbetssituation, säger Åsa Regnér i SVT:s Gomorron Sverige.

”Bekvinning” i äldreomsorgen

Hon nämner som en särskild jämställdhetssatsning de två miljarder kronor som ska gå till bemanning inom äldreomsorgen.

– Man kan nästan säga ”bekvinning”, därför att en stor majoritet som jobbar där är kvinnor. Jag skulle gärna se fler män, men det är ett faktum att det kommer att förbättra kvinnors arbetsplatser mycket.

– Dessutom är de flesta som tar emot äldreomsorg också kvinnor, vilket vi inte pratar om så ofta.

Systematiskt tänkande

Stöd till den kvinnodominerade socialtjänsten och pengar till skolan för att gynna pojkar som har svårighet med exempelvis läskunnighet är fler förslag som lyfts fram av jämställdhetsministern. Åsa Regnér poängterar att det på de flesta håll rör sig om ett första steg

– Vi försöker ha ett systematiskt tänkande om att påverka människors liv, säger hon.

Kvinnolobby positiv

Clara Berglund, ordförande för paraplyorganisationen Svensk Kvinnolobby, säger att det är tydligt att regeringen verkligen har försökt lägga en feministisk budget.

– Vi tycker att man har betydligt bättre analyser än tidigare, där man redovisar könsuppdelad statistik så att man verkligen kan se skillnaden mellan män och kvinnor.

– Sedan hade vi önskat att man kunde gå längre med det systematiska tänkandet, säger Clara Berglund och efterlyser analyser av vilka resultat reformerna ger på sikt.

Flaggar för ny bidragsfälla

Som exempel nämner hon höjningen av lägstanivån i föräldrapenningen, den summa man får om man tidigare inte har haft ett arbete.

– Det kommer att göra det lättare för de familjerna att få vardagen att gå runt, men vad gör det för kvinnors arbetskraftsdeltagande och ekonomiska självständighet på sikt?

– Regeringen avskaffar ju vårdnadsbidraget för att det ger en inlåsningseffekt, som gör att kvinnor inte kommer ut på arbetsmarknaden. Vad är det som säger att den här höjda föräldrapenningen, tillsammans med en väldigt flexibel föräldraförsäkring, där man kan ta ut dagar under en väldigt lång tid, inte får samma effekt?

Extra pappamånad välkomnas

En av de mer positiva jämställdhetsreformerna är enligt Clara Berglund förändringen i föräldraförsäkringen, som träder i kraft till årsskiftet.

– Vi är jättepositiva till att man reserverar en månad så att pappor är hemma en månad till, det kommer att göra stor skillnad, säger Clara Berglund.

Åsa Regnér instämmer.

– När ett barn kommer in i ett par förändras rollerna i ganska stor utsträckning. Vi vet att kvinnor fortfarande har 60 procent av mäns pensioner. Hur man delar upp betalt och obetalt arbete har stor betydelse.

–Det gäller att fortsätta jobba med det här, att informera föräldrar om konsekvenserna av de val man gör, säger jämställdhetsministern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höstbudgeten 2015

Mer i ämnet