Foto: SVT

Mats Knutson: Vänsterpartiets inflytande på budgen är tydligt

Publicerad

Den rödgröna budgeten har tydlig vänsterprägel och det finns tydliga vinnare och förlorare. Den analysen gör SVT:s politiske kommentator Mats Knutson och menar att regeringen är svaret skyldig när det gäller de stora utgifterna för staten: sjukskrivningarna, integrationen och assistansförsäkringen.

– Det är en hyggligt optimistisk budget där man förutspår en årlig tillväxt på ungefär 2,5 procent de följande åren. Man bedömer att arbetslösheten faller sakta ned mot 6,5 procent år 2019, men det räcker inte för att gå om Tyskland och uppnå regeringens uttalade mål att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet  år 2020, säger SVT:s politiske kommentator Mats Knutson efter dagens budgetdebatt.

Konjunkturen ger medvind

Den sjunkande arbetslösheten beror dock mer på en gynnsam konjunktur än på regeringens budgetförslag. Satsningarna på bostadsbyggen, infrastrukturprojekt, klimatsatsningar och höjda lärarlöner finansieras med ett antal skattehöjningar som direkt påverkar de disponibla inkomsterna för många hushåll.

– Vänsterpartiets inflytande över budgeten är mycket tydligt, det visar den fördelningspolitiska profilen. De som tjänar mest pengar får skattehöjningar medan hushåll med låga inkomster gynnas, säger Mats Knutson.

Högavlönade bilister

En person med hög lön som kör mycket bil och som flitigt köper hushållsnära tjänster. Så ser budgetens förlorare ut eftersom regeringen trappar ned på jobbskatteavdragen, höjer bränsleskatterna samt minskar storleken på rot- och rutavdrag.

– Men de minskade rotavdragen kan också drabba laglydiga företag som förlorar uppdrag till den svarta sektorn, säger Mats Knutson.

Budgetdebatten i riksdagen följde den klassiska motsättningen mellan höger och vänster. Den borgeriliga Alliansen menar att regeringens förslag inte är tillräckliga för att skapa nya jobb och i vissa fall rent skadlig för sysselsättningen och ekonomin.

Skenande kostader – inga förslag

På tre områden skenar kostnaderna för staten – det handlar om sjukförsäkringen, migrationen/integrationen samt assistansförsäkringen för funktionshindrade. Men några konkrata åtgärder för att hantera utvecklingen kom inte från regeringen i dag.

– Det mest anmärkningsvärda är att man inte presenterar några som helst förslag för hur man ska hantera de ökade kostnaderna för sjukskrivningar som ökat från 32 till 43 miljarder kronor om året.  Nu avskaffar dessutom regeringen den bortre tidsgränsen vilket får kostnaderna att öka ytterligare, säger Mats Knutson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höstbudgeten 2015

Mer i ämnet