Foto: Jessica Gow/TT

Regeringen ser något ljusare på inflationen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har blivit något mer optimistisk om läget i den svenska ekonomin i år. Inflationen bedöms falla lite snabbare.

– Inflationen är på väg ner, vilket är glädjande. Det visar att vad vi gör fungerar, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Hon vill dock inte blåsa faran över helt.

– Vi befinner oss i en lågkonjunktur, en ekonomisk vinter. Där priserna är fortsatt höga även om inflationen är på väg ned, säger Elisabeth Svantesson.

Finansdepartementet räknar nu med att svensk BNP faller med 0,5 procent i år för att sedan växa med 0,6 procent nästa år och 2,7 procent 2025.

Inflationen, enligt måttet KPI, bedöms sjunka från 8,7 procent i snitt i år, till 3,9 procent nästa år.

Svantesson: 2024 blir ett tufft år

I finansdepartementets förra prognos, från september, spåddes ett BNP-fall i år på 0,8 procent, för att sedan växa med 1,0 procent 2024 och 2,9 procent 2025. Inflationen, enligt måttet KPI, bedömdes då sjunka från i snitt 8,7 procent i år till 4,0 procent nästa år.

– Trots att vi ser ljuspunkter framöver blir 2024 ett tufft år på många sätt. Vi ser att fler blir arbetslösa och att efterfrågan på arbetskraft blir svagare än på många år, säger Svantesson.

– Vi ser att det kommer att bli mer varsel, konkurser och även uppsägningar nästa år, tillägger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s ekonomikommentator om siffrorna som blev som en tidig julklapp till både Riksbanken och konsumenterna. Foto: Storyblocks/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.