Statsminister Stefan Löfven. Foto: Henrik Montgomery/TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Analys: Förvänta er fler restriktioner från regeringen

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Räkna med att den nya pandemilagen kommer att börja användas omgående.

Statsminister Stefan Löfvens svar i SVT:s intervju kan inte tolkas på annat sätt. Regeringen är alltså redo att skärpa corona-restriktionerna ytterligare.

Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

I dag har riksdagen fattat beslut om en ny tillfällig pandemilag. Den träder i kraft på söndag. Mot bakgrund av ett allvarligt smittläge och en hård belastning på sjukvården är frågan vilka nya restriktioner regeringen planerar.

Pandemilagen ger regeringen möjlighet att begränsa antalet människor som får vistas i olika lokaler, men också att helt stänga ner verksamheter, exempelvis affärer, köpcentrum och gym.

Statsminister Stefan Löfven är i SVT:s intervju mycket tydlig med att den nya lagen ska börja tillämpas snabbt. ”Vi kommer att använda den i närtid”, säger statsministern vid flera tillfällen. Det kan inte tolkas på annat sätt än att nya restriktioner är på väg att rullas ut.

De kan träda i kraft tidigast på söndag och kommer sannolikt att handla om begränsningar av hur många individer som får vistas på olika platser. Statsministern själv nämner som exempel kollektivtrafiken, idrottsanläggningar, butiker och exempelvis lokaler som hyrs ut för fester.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Pandeminlagen ska användas i närtid, säger statsminister Stefan Löfven (S).

I intervjun kommenterar också statsministern för första gången MSB-chefen Dan Eliassons avgång. Han är mycket försiktig här och försöker undvika att konkret uttala sig om den omtalade semesterresan.

Däremot säger han att han tycker att det var rätt beslut av Eliasson att avgå, vilket får tolkas som att också statsministern anser att avgången var en naturlig konsekvens av resan.

Stefan Löfven försvarar samtidigt att Dan Eliasson kommer att få full lön under två år till dess att hans förordnande som generaldirektör löper ut. Han understryker att Eliasson kommer att få andra arbetsuppgifter, men vill inte svara på vilket uppdrag det kan bli frågan om.

Det lär dock dröja ett bra tag innan regeringen kan utnämna Eliasson till ett tyngre uppdrag, med tanke på hur hans förtroende skadats av skandalen kring semesterresan och uttalandena efteråt att den var ”nödvändig”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Jag tycker att han (Dan Eliasson) dragit rätt slutsats att han inte kan vara kvar, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Stefan Löfven försvarar i SVT-intervjun också sina egna utflykter i julhandeln, något som medfört skarp kritik och omfattande offentlig debatt. Många har reagerat på att statsministern ena dagen i TV uppmanat svenska folket att inte besöka affärer och köpcenter, och sedan själv gjort just detta. Hur förklarar då statsministern detta?  ”Jag har aldrig handlat något på nätet”, säger Löfven lite överraskande som förklaring till sitt besök i Gallerian i Stockholm i julhandeln.

Uttalandet har fått stor medial uppmärksamhet då näthandeln exploderat de senaste åren, inte minst under pandemin. Många äldre människor har också på grund av smittspridningen tvingats börja göra sina inköp på nätet för att minska risken att bli smittade. Ändå är det förmodligen de som är målgruppen för hans förklaring. Genom att indirekt hänvisa till sin ålder och att det är krångligt att handla på nätet hoppas Löfven få större acceptans för att han valde att besöka Gallerian i julhandeln.

Löfven understryker också i intervjun att det inte var någon trängsel när han handlade, men säger sig förstå att människor har reagerat. Han försöker dock tona ner vilka eventuella konsekvenser detta kan få för förtroendet för regeringens och myndigheternas coronaåtgärder. Men där lär vi få svar i kommande opinionsundersökningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör statsminister Stefan Löfven (S) förklara varför han gav sig ut i julhandeln. Foto: SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet