Stefan Löfven: Jag har aldrig handlat på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfvens besök i en galleria under julhandeln har mötts av hård kritik. I en intervju med SVT:s Mats Knutson förklarar han agerandet.

– Jag har aldrig handlat något på nätet, säger han i en intervju med SVT:s Mats Knutson.

Både statsministern själv, hans statsråd och högsta chefen för MSB Dan Eliasson har fått svidande kritik för att inte ha följt Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer för att hindra spridningen av covid-19.

I en intervju med SVT:s Mats Knutson ger Stefan Löfven nu sin bild av agerandet och kritiken som följt.

– Jag har full förståelse för att folk tycker det är konstigt och jag tror att de flesta människor tänker i efterhand att man skulle ha gjort annorlunda, säger han.

Stefan Löfven uppger att han själv har dragit ner på besök i affärer och restauranger under hösten.

– Jag följer råd och rekommendationer. Jag har dragit ner betydligt på besök i butiker och restauranger av det skälet. Jag tror att vi är många som har tänkt så. Hur kan jag göra för att begränsa besöken?, säger Stefan Löfven.

– Men jag har full förståelse för om folk tycker att det är konstigt. Hur kan han då gå ut så? Men vid de få tillfällen under hösten jag har gjort det så har jag sett till att det går att göra på ett smittsäkert sätt.

Tänker du att du skulle ha gjort annorlunda eller avstått?

– Jag har aldrig handlat något på nätet. Jag tillhör den generationen möjligtvis. Men det är klart att så här i efterhand kan man fundera på om jag tidigare skulle ha handlat min julklapp till Ulla. Det var bara till Ulla som jag har handlat julklapp till för att begränsa min närvaro ute på stan.

På frågan om vad det ger för signaler och om han förstår reaktionerna svarar Stefan Löfven att det det inte var mycket folk i köpcentret när han besökte det.

– Det var inte det när jag var där. Men det är inte så att jag har struntat i råden och rekommendationerna och varit ute i julhandeln. Men jag förstår det, säger han.

MSB:s generaldirektör Dan Eliasson har avgått från sin post sedan det avslöjats att han reste till Kanarieöarna under julhelgen för att besöka sin dotter och beskrivit resan som ”nödvändig”.

– Jag vet inte vad han grundat sitt beslut på. Men jag tycker att han har dragit rätt slutsats, säger Stefan Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.