Regeringen: stoppa förtur för privatförsäkrade patienter

Uppdaterad
Publicerad

Privata vårdgivare ska tvingas välja vilka de har avtal med, meddelar socialminister Lena Hallengren. Regeringen har nu tillsatt en ny utredning för att stoppa förtur för privata sjukförsäkringspatienter inom den offentliga vården.

I höstas konstaterade en utredning att privata sjukvårdsförsäkringarna behöver regleras om principen om lika vård för alla ska upprätthålas.

Men utredningen kritiserades då den inte innehöll några konkreta åtgärder för att begränsa försäkringarna. Nu tillsätter regeringen en kompletterande utredning om de privat sjukvårdsförsäkringarna.

– I ett så kallat marknadsbaserat sjukvårdssystem, så får den som betalar mest vården först, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens.

Kritiken mot de privata försäkringarna är att den med försäkring kan köpa sig till snabbare vård.

”Privata vårdgivare behöver välja”

I dag kan privata vårdgivare både ge offentligfinansierad och privatfinansierad vård, vilket nu regeringen vill sätta stopp för och begär två kompletterande förslag till utredningen.

Dels ska en privat vårdgivare som ingår avtal med en region inte få ta emot försäkringspatienter för sådan vård avtalet inte avser. Dels ska en offentlig finansierad vårdgivare bara få ta emot remitterade patienter från privata vårdgivare som har avtal med region.

– De här förslagen är skarpa. Privata vårdgivare behöver välja – antingen har man avtal med en region tar man emot skattebetalarna som patienter. Eller så har man avtal med ett försäkringsbolag och tar emot deras kunder. På det sättet säkerställer vi att det inte går att köpa sig förtur inom den offentligfinansierade vården, säger Hallengren.

Utredningen ska redovisas senast den 30 juni 2022.

– Under nästa mandatperiod skulle de här förslagen kunna bli verklighet, säger Hallengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.