Foto: Veronica Johansson,SvD / TT

Regeringen tillsätter utredning om studenters hälsa

Publicerad

Efter att Folkhälsomyndighetens siffror visat att varannan student upplever psykisk ohälsa tillsätter nu regeringen en utredning för att kartlägga och komma med förslag på hur studenters hälsa ska förbättras.

– Det är uppenbart att vi borde ha gjort mer tidigare, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

Förra året publicerade Folkhälsomyndigheten en sammanställning från nationella folkhälsoenkäten som visade att studenter upplever oro eller ångest i högre utsträckning än yrkesarbetande i samma ålder.

På torsdagen fattade regeringen ett beslut att ge Universitetskanslersämbetet, UKÄ, i uppdrag att under 2020 kartlägga studenters hälsa. Myndigheten ska presentera sina slutsatser den 31 december 2020.

– Det vi gör nu är att få studenternas hälsa kartlagd, så att jag får ett ordentligt underlag och kan också vidta åtgärder för att stärka likvärdigheten i studenthälsan, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

”Dags att lyssna”

Enligt uppdraget ska UKÄ identifiera brister, se hur tillgängligheten för vård för studenterna ser ut på alla universitet och högskolor. Myndigheten ska därefter föreslå åtgärder för att kunna förbättra studenters hälsa.

– Jag möter studenter varje vecka över hela landet och under alla de mötena säger studenterna att den psykiska ohälsan oroar dem. Regeringen har varit tydlig med att vi måste ta nya krafttag för att få ordning på den psykiska ohälsan. Det är dags nu att vi lyssnar på studenterna, säger Matilda Ernkrans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.